Bred uppgång på börsen

Stockholmsbörsen avancerade på torsdagen med visst stöd av en nedtrappning i handelskonflikten mellan USA och Kina, då den kinesiska yuanen stabiliserades gentemot dollarn.
Bred uppgång på börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

H&M gick i täten för uppgången medan Securitas gick mot strömmen efter en riktkurssänkning.

Omkring klockan 14 var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,9 procent till 1.541. Aktier för cirka 4,8 miljarder kronor var samtidigt omsatta på Stockholmsbörsen.

Bland sektorerna utmärkte sig energi, råvaror och teknik med markanta lyft medan telekom och finans noterade mer måttliga uppgångar.

H&M stärktes 2,2 procent och låg med detta i topp av storbolagen i OMXS30-index, följt av Kinnevik, Boliden och SSAB. Kinnevik fick stöd av att bolagets delägda innehav Global Fashion Group tagits upp till bevakning av flera investmentbanker med positiva omdömen.

På minussidan fanns, förutom Securitas som tappade 0,8 procent, även Telia med en mindre nedgång.

SAS lyfte 2,5 procent efter att ha redovisat en marginell nedgång för den reguljära passagerartrafiken i juli. Flygbolagets valutajusterade yield, intäkt per passagerarkilometer, ökade dock med 1,5 procent jämfört med motsvarande månad i fjol.

Biogaia ökade omsättningen med 10 procent i det andra kvartalet och resultatet växte i ungefär samma takt. Aktien belönades med en uppgång på 8,2 procent.

Medicinteknikbolaget Bactiguards rapport för det andra kvartalet visade däremot på en klart lägre försäljning än motsvarande kvartal förra året och förlusten på sista raden ökade också. Aktien föll med 5,5 procent.

Lundin Mining har blivit för billigt på börsen och det är därmed köpläge. Så motiverar bolagets ordförande Lukas Lundin att Lundinfamiljens ägarbolag ökat sitt innehav under två dagar i rad, med totalt 850.000 aktier.

”Jag är övertygad om att kopparpriset står inför en betydande uppgång inom de närmaste åren och i ett sådant scenario är Lundin Mining mycket väl positionerat att skapa betydande värden för sina aktieägare”, sade Lukas Lundin till Nyhetsbyrån Direkt.

Gruvaktien var 4,2 procent högre.

Ett annat gruvbolag, Endomines, handelsstoppades under förmiddagen sedan aktien stigit nära 11 procent. Endomines, som i huvudsak utvinner guld, har de senaste fyra handelsdagarna stigit 46 procent i takt med ett stigande guldpris.

Oljebolaget Shamaran Petroleum backade 4,3 procent. Bolaget vände till förlust i andra kvartalet, men vidhöll sin prognos om en daglig produktion på 30.000-35.000 fat per dag under 2019.

Gamingbolaget Toadman Interactive avancerade efter en positiv analys av Penser Access. Aktien har en ”hög potential” och är värd mellan 21 och 23 kronor, enligt Penser. Toadman steg 4,1 procent till 15:20 kronor.

Digitala marknadsföringsbyrån Ayima föll drygt 21 procent. Bolagets intäkter minskade under andra kvartalet med 5 procent, enligt delårsrapporten.

Desto mer uppåt var det för Arctic Minerals, som meddelade att de första analyserna från geokemiprov är ”lovande” och att bolaget är mycket tillfreds med sommarens fältarbete i finska Peräpohja. Aktien rusade 94 procent efter beskeden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.