Breda fall i New York

Aktiemarknaderna i New York tog sig ur den 44 handelsdagar långa perioden utan någon dag med en rörelse större än 1 procent med ganska rejäla fall. Utlösande faktor var ett Fed-uttalande om vilka risker det finns med att vänta för länge med att höja räntan.

Dow Jones Industrials stängde 2,1 procent lägre till nivå 18.087, medan S&P 500 avslutade dagen 2,4 procent lägre på nivån 2.128. Nasdaq stängde efter en nedgång på 2,5 procent till nivån 5.126.

Omkring 760 miljoner aktier omsattes på New York-börsen, vilket är nästan 7 procent över 20-dagarssnittet. På Nasdaq bytte 521 miljoner aktier ägare, drygt 42 procent högre än genomsnittsvolymen för de senaste 20 dagarna.

På torsdagen rapporterades att volatiliteten i S&P 500-indexet var på den lägsta nivån sedan januari 1994. På fredagen rusade volatilitetsindexet VIX hela 40 procent.

Räntekänsliga sektorer föll hårdast och i S&P 500 föll fastighetssektorn allra mest. Sektorn som helhet backade 3,9 procent och det bolag som klarade sig bäst, Public Storage, tappade 2 procent. Värst i fastighetssektorn var Ventas, som föll 5,7 procent.

Finanssektorn klarade sig bäst, med en nedgång på 1,4 procent. Livförsäkringsbolaget Metlife avvek från trenden för dagen genom att stiga 1 procent.

Wells Fargo har gått med på att betala 185 miljoner dollar till följd av att bankens anställda öppnat mer än 2 miljoner konton utan de berörda kundernas vetskap. Wells Fargo har avskedat 5.300 anställda som en följd av fusket. Enligt rapporter misstänks inte Wells Fargo ha vetat om fusket, men däremot har företagskulturen spelat en stor roll, där anställda pressats att uppnå högt ställda mål avseende nya konton och nya tjänster kopplade till befintliga konton. Wells Fargos aktie tappade 2,4 procent.

Kortföretaget Mastercard föll 1,8 procent. Företaget har stämts på 14 miljarder pund, cirka 157 miljarder kronor, vid en marknadsdomstol i London. Målet gäller avgifter bolaget tagit ut av affärsidkare i Storbritannien under perioden 1992-2008, skriver Reuters.

På fredagen började Apple att ta beställningar på den nya Iphone 7, men aktiehandlarna tycktes snarast stå på kö för att sälja aktien, som backade 2,3 procent.

Telekombolagen AT&T och Verizon fanns med bland de storbolag som föll mer än index; AT&T föll 3,6 procent och Verizon 3,3 procent.

Electrolux-konkurrenten Whirlpool fortsatte ned omkring 4,6 procent efter att ha backat drygt 4 procent på torsdagen. Enligt WTO är amerikanska importtullar på koreanska tvättmaskiner inte förenliga med internationella handelsregler.

Avslutningsvis noterades räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 7 punkter högre till 1,67 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.