Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

BT Group och 3 tävlar om miljardbud

2014-11-28 10:31
Foto: AP Photo/Alastair Grant/TT, AP Photo/Paul White/TT

Brittiska BT Group pendlar mellan att köpa en av mobiloperatören EE och O2. Nu har även kinesiska Hutchinson Whampoas 3 gett sig in spelet som en potentiell köpare.

Det rapporterar Reuters.

Bakgrunden för köpet är att det 168 år gamla post- och telekombolaget BT Group siktar på att byta sin traditionella verksamhet till en så kallad "Multi-play"-verksamhet och erbjuda en större blandning av tjänster som fast och mobilt bredband, hemtelefoni och betal-tv.

I nära två veckor har BT därför varit i samtal med att köpa en av Storbritanniens största mobiloperatörer EE respektive O2. Ett beslut väntas inom några veckor, uppges det.

Konkurrenten 3, som ägs av kinesiska Hutchinson Whampoa, förbereder sig också för att köpa någon av de två mobiloperatörerna mot slutet av året, säger anonyma källor till Reuters.

Det största bolaget EE, ägs av franska Orange och tyska Deutsche Telekom har större marknadsandel och starkare täckning och värderas till 11 miljarder pund, enligt Reuters.

O2 som är nummer två ägs av spanska Telefonica och har tillräckligt stor täckning, har också ett starkt varumärke bland företagskunder och värderas till 9,4 miljarder pund.

"På pappret är EE snäppet bättre tillgång, med O2 är väldigt bra och har en solid kundbas, men båda skulle funka bra för BT och det finns inga stora skillnader vid tal om synergier", säger en banktjänsteman till Reuters.

Källorna som uppgav Hutchinson förvärvsplaner, ser att EE passar bättre för Hutchinson eftersom de redan har tidigare samarbete. Samtidigt skulle BT:s köp av O2 räknas bli en snabb och enkel affär för säljaren Telefonica. Det kan ställas mot den utdragna konkurrensöversyn som myndigheterna genomförde när 3 köpte O2 på Irland.

De två konkurrenternas förvärvsplaner sätter nu fart på förhandlingarna där BT Group måste hålla sig inom en rimlig prisnivå för att ha pengar över till nästa års upphandling av tv-rättigheterna till Premier League.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom