Bullard: Nästa styrräntehöjning kan ske snart

2016-03-24 13:23 Affärsvärlden SIX
Federal Reserves huvudkontor i Washington. Foto: All over press

Nästa styrräntehöjning från Federal Reserve kan ske snart, förutsatt att ekonomin utvecklas som förväntat, samtidigt som beslutet vid det senaste mötet att ta en paus i höjningarna var motiverat.

Det uppger James Bullard, ordförande för Federal Reserve Bank of St. Louis, i ett tal på torsdagen utan att gå in närmare när han anser att styrräntan kan komma att höjas.

Fed-företrädaren meddelar även att han är fortsatt oroad över de låga inflationsförväntningarna men välkomnar den senaste vändningen i marknadens förväntningar.

Federal Reserves prognoser som lämnades i samband med marsmötet är något inaktuella, då statistiken förbättrades ordentligt precis före det penningpolitiska mötet. Samtidigt har den ihållande svagheten i inflationen varit överraskande, enligt Bullard.

Feds prognoser i december antydde att det var sannolikt med en höjning i mars men förändringarna i utsikterna var tillräckliga för att motivera att centralbanken avvaktade. Situationen hade samtidigt endast ändrats något vid mötet i mars, relativt december, enligt Bullard.

De exakta tidpunkterna när ränteförändringarna genomförs av centralbanken är samtidigt inte så särskilt viktigt, enligt Fed-medlemmen.

Bullard uppgav senast i går i en TV-intervju att kärn-inflationen förväntas hamna över målet på två procent nästa år samtidigt som arbetslösheten bedöms komma att sjunka till 4,5 procent redan i år.

Bullard är för närvarande inte någon röstande medlem i Federal Reserves penningpolitiska direktion.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom