Bushke ser ökad marknadsrisk

Försvarskoncernen Saab missade förväntningarna i kvartalet och vd Håkan Buskhe säger att marknadsrisken har ökat. Men prognosen för helåret 2015 kvarstår.

I vd-ordet i delårsrapporten skriver Håkan Bushke att marknaden fortfarande karakteriseras av ”utmanande förhållanden där kundernas beställningar skjuts på framtiden av bland annat ekonomiska skäl”.

”Under det första kvartalet har vi även sett att politiska ställningstaganden påverkat i negativ riktning. Detta har sammantaget ökat marknadsrisken och vi förväntar oss att den ökade risken kvarstår under kommande kvartal”, skriver Buskhe.

Prognosen för 2015 är dock oförändrad. Saab spår fortsatt en försäljningstillväxt under 2015 som kommer vara högre än Saabs långsiktiga finansiella mål: en årlig organisk tillväxt på 5 procent.

Rörelsemarginalen bedöms bli i linje med 2014 exklusive väsentliga jämförelsestörande poster. Under 2015 kommer rörelsemarginalen att påverkas negativt av ökade egenfinansierade satsningar på forskning och utveckling inom Aeronautics, skriver bolaget.

I första kvartalet backade dock rörelsemarginalen till 3,9 procent (5,1). Vänta rörelsemarginal enligt analytikerna var 4,7 procent.

”Det är främst en förändrad produkt- och projektmix samt kostnader för utveckling relaterad till T-X-programmet, där Saab samarbetar med Boeing, som lett till lägre rörelsemarginal under kvartalet”, skriver Håkan Buskhe.

Håkan Buskhe anser dock att året har börjat som förväntat ”givet den utmanande marknaden”. Saab ser ”många olika intressanta affärsmöjligheter” förutom Gripen-avtalet med Brasilien som Saab väntar sig träder i kraft i andra kvartalet och de fortskridande förhandlingarna om u-båtar till Sverige.

Orderingången under kvartalet ökade till 4.800 miljoner kronor (4.078).

”Ökningen kan främst hänföras till att affärsområdet Electronic Defence Systems fått en stor följdorder på missilskyddssystem från den indiska försvarsmakten. Dessutom har viktiga beställningar inom flygledar- och undervattenssystem erhållits”, skriver Håkan Buskhe.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco