Business Sweden sänker svensk exportprognos

Business Sweden räknar med att den svenska exporten av varor och tjänster kommer att stiga med 4 procent under 2015 och att den därefter kommer att stiga med 4,5 procent under 2016.

Det framgår av Business Swedens senaste rapport Marknadsöversikt, som presenteras tre gånger per år.

I september bedömde Business Sweden att den svenska exporten skulle öka med 2,5 procent under 2014 samt med 5,0 procent under 2015.

Nedgången i oljepriset under de senaste månaderna utgör just den tillväxtstimulans som världsekonomin har väntat på, och fungerar i praktiken ungefär som en global produktivitetsförbättring, skriver Business Sweden. Basscenariot är att återhämtningen i världsekonomin successivt förstärks.

”Osäkerheten hos hushållen i västvärlden kommer säkerligen att finnas kvar ett bra tag till och vi räknar inte med någon snabb uppgång i efterfrågan”, skriver Business Sweden, som konstaterar att svagheten under hösten gör att man ändå har tvingats sänka prognoserna för Västeuropa för 2015.

Avseende BNP-tillväxten förväntas Västeuropas BNP notera +1,3 procent under 2014 för att därefter öka med 1,6 procent 2015 och 1,9 procent 2016. Det är en viss nedjustering från septembers estimat om +1,8 procent för 2015, men är i övrigt oförändrat.

Som en konsekvens av nedgången i oljepriset har Business Sweden reviderat upp tillväxten i USA.

Prognosen för Nordamerika är +2,2 procent för 2014 (+2,2), 2,9 procent under 2015 (+2,9) och 3,0 procent för 2016 (+2,9).

Den ekonomiska tillväxten i Asien och Oceanien förväntas samtidigt uppgå till +4,6 procent (+4,8) 2014, +4,5 procent (+4,7) för 2015 och för 2016 är prognosen +4,6 procent (+4,8).

”Vi räknar också med att strukturproblemen kvarstår i Kina under resten av prognosperioden och räknar inte med att landet når upp till de tidigare tillväxttalen trots injektionen från lägre oljepriser”, skriver Business Sweden.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets