Buskhe: Saudikrisen påverkar negativt

Försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe varnade i delårsrapporten för att "politiska ställningstaganden" ökat marknadsrisken. I klarspråk handlar det om den diplomatiska krisen mellan Sverige och Saudiarabien.

I delårsrapporten skrev Buskhe att ”under det första kvartalet har vi även sett att politiska ställningstaganden påverkat i negativ riktning. Detta har sammantaget ökat marknadsrisken och vi förväntar oss att den ökade risken kvarstår under kommande kvartal”.

”Vi har hamnat i en ny sits. Vi har nekats visum och inresetillstånd till vissa länder”, säger Håkan Buskhe till SIX News.

Talar vi om enbart om länderna i Arabförbundet här?

”Det finns kopplingar till andra delar av världen där vi säljer produkter också”, säger Håkan Buskhe.

”Men vi anser att den svenska regeringen löste en väldigt besvärlig situation på ett snabbt sätt”, säger Håkan Buskhe vid Saabs rapportpresentation.

Saab menar ändå att risker kvarstår. Håkan Buskhe framhåller att Saabs affär bygger på långsiktiga partnerskap på upp mot 20 till 50 år och att politisk osäkerhet då kan vara ett problem.

”Riskerna är inte enorma men detta är ett nytt ’normaltillstånd’ och det är anledningen till att vi lade till en kommentar om detta i rapporten”, säger han.

De nämnda riskerna gäller inte nya försvarsinvesteringar i västra Europa. Håkan Buskhe framhåller också att försvarsutgifterna i västra Europa nu kommer att sluta att minska och att ökningar syns i Indien.

”Jag är nu mycket mer positiv gällande våra möjligheter på marknaden”, säger Buskhe.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets