Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

C röstar nej till Stefan Löfven

2018-12-10 10:31
Centerpartiets ledare Annie Lööf. Foto: TT

Centerpartiet kommer att rösta nej till Stefan Löfven som ny statsminister eftersom förhandlingarna med Socialdemokraterna inte nått tillräckligt långt.

Det sade Centerpartiets ledare Annie Lööf vid en pressträff på måndagen.

"Tyvärr måste jag konstatera att resultaten inte håller för ett samarbete. Jag är genuint besviken till att Socialdemokraterna inte tog denna historiska chans till samarbete över blockgränsen", sade hon.

Hon sade att Centern ställt ett antal tydliga reformkrav, där de nått vissa framsteg, men att det fortsatt råder för stora skillnader för att Centern ska kunna medverka till att Stefan Löfven blir statsminister.

"Vi har därför beslutat att rösta nej till Stefan Löfven i den kommande statsministeromröstningen", sade hon.

Annie Lööf sade att ett viktigt skäl är att Socialdemokraterna inte varit tillräckliga precisa i kraven på strukturreformer på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden, där mycket skjuts på framtiden, är för vagt formulerat och begravs i utredningar. Även på skatteområdet har Centern fått för lite gehör för sina krav.

Socialdemokraterna har heller inte varit beredda att klippa banden till Vänsterpartiet och helhjärtat gå in i ett mittensamarbete.

"Tilliten är väldigt viktig", sade Annie Lööf.

Hon sade att Centern "gjort allt" för att Sverige ska få en ny regering. De har prövat olika alternativ och bytt position i och med förhandlingarna med Socialdemokraterna, men inte nått fram. Det är nu upp till andra partier att börja röra sig från sina fastlåsta positioner.

"Nu måste andra partier - inte minst Socialdemokraterna och Moderaterna - ta sitt ansvar för att Sverige ska få en ny regering", sade hon.

Hon sade att hennes tidigare regeringsalternativ kvarstår, bland annat en alliansregering med stöd över blockgränsen.

"Vi kommer att vara fortsatt konstruktiva och aktiva i processen", sade Annie Lööf.

Hon ville inte säga hur Centerpartiet kommer att ställa sig om Moderatledaren Ulf Kristersson åter skulle komma upp som förslag till statsminister. Hon nämnde själv alternativen med en alliansregering eller alliansregering + MP som släpps fram av Socialdemokraterna.

Hon sade också att Centern kommer att rösta på sin egen budgetmotion och att de kommer att lägga ned sina röster i den slutliga budgetomröstningen.

Hon ville inte kommentera om utsikterna för nyval har ökat.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom