Calmfors vill höja skatterna

2016-03-15 10:12 Affärsvärlden TT
Foto: Erik Nylander / TT

Regeringen bör inte försöka dölja migrationskostnaderna genom budgettricksande. Höj istället skatterna med 30 miljarder under de närmaste åren, anser Lars Calmfors, professor i nationalekonomi.

– Jag har ingen invändning mot att vi har tagit emot många flyktingar, men givet att vi gjort det borde vi betala en del av kostnaden direkt genom att höja skatterna för att få en snabbare förbättring av de offentliga finanserna, säger han till Dagens Industri.

I regeringskansliet pågår arbetet med vårbudgeten. De snabba kostnadsökningarna för flyktingmottagandet gör att budgettaket kommit farligt nära. Finansminister Magdalena Andersson (S) tog en del kostnader för 2016 redan förra året. En del myndigheter kan få minskade anslag, men det och de ökade skatteintäkterna kan visa sig otillräckligt.

Lars Calmfors gillar inte att finansdepartementet "manipulerar utgiftstaket" utan förordar med hänvisning till den exceptionella situationen att taket höjs.

Migrationsverket har i sitt budgetäskande begärt cirka 30 miljarder extra för innevarande år och 32 miljarder extra för 2017, till följd av den kraftiga ökningen av asylsökande förra året.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS