Campari-affären kommer med miljardvilla på köpet

2016-03-16 09:39 Per Tolgraven
Villa les Cedres i Saint Jean Cap Ferrat. Foto: Archive Productions, LLC / Alamy/All over press

Den aktuella affären mellan spritgiganterna Campari och Grand Marnier kommer med en avec: en villa på Rivieran värd runt 2 miljarder kronor.

När den italienska sprittillverkaren Campari nu köper den franska kollegan Grand Marnier följer en historisk villa med på köpet, rapporterar Bloomberg. Familjen Marnier-Lapostolle har ägt Villa les Cedres i Saint Jean Cap Ferrat sedan 1920-talet. Kuststaden anses ha de dyraste bostadspriserna i världen.

Villan, som omges av en botanisk trädgård på 140 000 kvadratmeter, ligger på en udde som skjuter ut i Medelhavet mellan Nice och Monaco. Bland grannarna märks Paul Allen, medgrundare till Microsoft, Leonid Fedun, chef för Lukoil, Curt Engelhorn, ättling till grundaren av tyska kemijätten BASF, och Ferrero-familjen, ägare till Nutella-varumärket, skriver Bloomberg.

Campari meddelar att bolaget planerar att sälja villan, men det kan vara svårt att hitta köpare på en marknad där kvadratmeterpriset kan närma sig 2 miljoner kronor. Priserna i området har trissats upp av förmögna ryssar, men dessa köpare finns inte längre kvar, säger den lokala fastighetsmäklaren Alexandra Connolly till Bloomberg.

- Det är utan tvekan den dyraste platsen på franska rivieran. Nu har vi haft tio år då folk kommit in och bara betalat mer och mer och mer. Och om ryssarna inte längre är här så finns det inget riktigt klientel som kan eller vill betala de priserna, säger hon.

Villan kan komma att säljas för minst 200 miljoner euro, drygt 1,8 miljarder kronor, och möjligen så mycket som 350 miljoner euro, enligt mäklaren.

Området på franska sydkusten har länge varit en tummelplats för de enormt rika, skriver Bloomberg. Belgiens kung Leopold II, som för övrigt hade Kongo som privat egendom, ägde den aktuella villan innan den hamnade i Marniers ägo.

Det var i går, tisdag, som Campari meddelade att de gått med på att köpa Grand Marnier i en affär som värderar den franska tillverkaren till 684 miljoner euro, eller omkring 6,3 miljarder kronor.

Per Tolgraven

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet