Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Capital Economics: Kronan inte oberättigat svag

2019-06-04 10:53
Foto: Henrik Holmberg / TT

Det verkar inte som om den svenska kronan skulle vara översåld och oberättigat svag, bedömer analyshuset Capital Economics.

De skriver att det inte finns en korrekt metod för att värdera valutakurser, men att en vanlig metod är att jämföra växelkursen med köpkraftsparitet (PPP). Då verkar kronan visserligen undervärderad mot dollarn men samtidigt övervärderad mot euron, där den gemensamma faktorn snarast handlar om dollarstyrka.

"Andra värderingsmetoder misslyckas också med att ge tydliga belägg för någon betydande undervärdering", skriver Capital Economics.

De tillägger också att kronan jämviktskurs (fair value) verkar ha fallit över tid, vilket gör att en svagare växelkurs delvis är berättigad. Detta handlar i huvudsak om att svenska enhetsarbetskostnader har ökat snabbare än hos Sveriges viktigaste handelspartners under det senaste decenniet. Capital Economics anser att detta är den mest relevanta jämförelsen för en öppen ekonomi som Sverige.

"Resultatet är att kronan inte förefaller oberättigat svag för närvarande. Även om valutan kan stärkas något nästa år om den globala handelsmiljön förbättras, kommer kronan att fortsätta att svika dem som förväntar sig att den gradvis ska stärkas på medellång sikt (inklusive Riksbanken), om inte ekonomin tar fart de närmaste åren, vilket vi bedömer som osannolikt", skriver Capital Economics.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom