Caremas etiska råd: Det rann ut i sanden

Det kritiserade vårdföretaget Caremas Advisory Board, med ansvar för etiska frågor, har kraschat mindre än ett år efter att det startades. Två av de tre ledamöterna, bland dem socialdemokraten Widar Andersson, har slutat. En finns kvar, Kristina Axén Olin.

I februari i år inrättade vårdföretaget Carema, hälftenägt av det svenska riskkapitalbolaget Triton, ett så kallat Advisory Board, en rådgivande funktion som ” ska fungera som bollplank för ledningen i etik- och samhällsfrågor”, som det hette i pressmeddelandet.

Det framgick också i meddelandet liksom på bolagets hemsida idag att rådet ska ge Carema ny kunskap och vägleda företaget i såväl etiska diskussioner som i ”utvecklingen av viktiga samhällsfrågor”.

Det är med andra ord ett råd som skulle kunna ha varit värdefullt att använda sig av för att ge bolaget kunskap om hur man bäst sköter till exempel de äldreboenden i Stockholm som hamnat vid skampålen under de senaste veckorna.

Men att döma av den information som Affärsvärlden har tillgång till har rådet mest tjänstgjort som ett profilhöjande rundningsmärke. Inga frågor av dignitet har berörts i rådet och under hösten, när just de etiska dimensionerna av vård och påstådd vanvård har stått i debattens centrum, har rådet inte haft några möten över huvudtaget. Det har tvärtom i all tysthet upphört att existera.

Rådet bestod enligt pressmeddelandet i februari av tre namnkunniga personer, moderatpolitikern Kristina Axén Olin, tidigare social- respektive finansborgarråd i Stockholms stad, socialdemokraten Widar Andersson, vd för tidningen Folkbladet och Lars Andåker, tidigare vd på Läkarförbundet och numer vd för Patientförsäkringen LÖF.

Den sistnämnde hoppade av innan rådet ens kommit igång men på Caremas hemsida stod fortfarande vid lunchtid på torsdagen (10 november) de två förstnämnda kvar:

– Va, står det kvar. Jag sade ju till att jag skulle sluta i somras, säger Widar Andersson till Affärsvärlden som tillägger att han omedelbart ska ringa Carema för att få bort den felaktiga informationen.

Enligt honom hade rådet ett par möten i våras och han var dessutom moderator i ett seminarium för Carema i Almedalen i juli i år:

– Sedan rann det ut i sanden, och jag blev vd här och hade inte längre tid att vara ledamot, säger han.

Kristina Axén Olin är enligt Elisabeth Frostell, informationsansvarig vid Carema Care, formellt sett fortfarande ledamot i vad som därmed framstår som ett enpersonersråd. I praktiken, säger hon, har Advisory Board dock upphört att fungera:

– Funktionen inrättades under den tidigare ledningen. Initiativtagaren till funktionen var Ann-Sofi Lodin som var vd på Carema Sjukvård fram till i somras, då hon blev regiondirektör på Västra Götalandsregionen. Widar Andersson lämnade i samma veva i samband med att han fick en tjänst på Folkbladet – så idag är det att betrakta som avvecklat.

Affärsvärlden har sökt Kristina Axén Olin för en kommentar kring den roll hon har i det etiska rådet.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.