Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Carl Bildt på hemligt maktmöte

2008-05-30 14:27

Nästa vecka ska utrikesminister Carl Bildt mingla med världens mäktigaste inom näringsliv och politik med den extremt mytomspunna och hemlighetsfulla Bilderberggruppen. Men på regeringens hemsida står det bara att Carl Bildt "reser till Washington".

- Det stämmer. Han kommer bland annat att vara med där, skriver Irena Busic, Carl Bildts pressekreterare i ett mail till Affärsvärlden.

Så särskilt hemligt verkade alltså inte uppgiften om att Carl Bildt ska på Bilderberggruppens möte den 5-9 juni. Men ingenting man vill skylta med heller.

Tittar man på regeringens hemsida står på Carl Bildts kalendarium den 3 juni bara "Besöker Washington". Och sedan inget mer den veckan.

Nyheten avslöjades häromdagen då en nederländsk tidning uppmärksammade att landets premiärminister Jan Peter Balkenende skulle närvara, efter ett möte med president George Bush. Årets möte hålls, enligt åtskilliga källor på nätet och Wikipedia, på hotell Mariott i orten Chantilly, i delstaten Virginia, strax utanför Washington.

Hemlighetsmakeriet är alltid enormt när det gäller Bilderberggruppen. Vilket inte är så konstigt. Gruppens upplägg, att ett par hundra personer världens mäktigaste inom politik och näringsliv träffas under flera dagar på en hemlig plats, utan insyn, är alla konspirationsteoretikers dröm. Och så länge öppenheten är minimal, lär gruppen fortsätta att vara explosiv materia i pressen.

Utrikesminister Carl Bildt har varit med flera år på Bilderberggruppens toppmöten, enligt Wikipedia ända sedan 1993 då han var statsminister. I fjol var han och Investors ordförande Jacob Wallenberg svenska representanter på det årets möte på Ritz Carlton Hotel i Istanbul.

Wallenbergfamiljen har under många år haft en intim relation med Bilderberggruppen. Gruppen har under åren haft tre möten på det tidigare Wallenbergägda Grand Hotell Saltsjöbaden, åren 1962, 1973 och 1984. Senaste gången i Sverige hölls konferensen i Stenungsund.

Bilderberggruppen har ingen hemsida eller officiell informationsplats, varför man får lita till webkällor för gruppens historia. Enligt Wikipedia grundades 1954 i Nederländerna, på Hotel de Bilderberg, nära orten Arnhem.

Upphovsman ska enligt samma källa ha varit en märklig polack, Joseph Retinger, som under andra världskriget hade varit rådgivare åt den polska exilregeringen. Skrämd av antiamerikanska stämningar i västeuropa approcherade han premiärministern i Nederländerna som ihop med sin belgiska motsvarighet och dåvarande chefen för Unilever arrangerade den första konferensen.

Det uttalade syftet med Bilderberggruppen, åtminstone från början, var att befästa Europas relationer med USA, och det globala hotet från kommunismen.

Med på mötena under åren har funnits, förutom politiker och företagsledare, en stor mängd prominenta journalister samt även kungligheter. Enligt Wikipedia har även svenske kung Carl Gustaf varit med.

Bland andra svenskar som minglat på Bilderberggruppen finns, enligt samma källa, finansminister Anders Borg (2007), Mona Sahlin (1996) och statsminister Fredrik Reinfeldt (2006).

Anders Billing

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom