Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Carl-Henric Svanberg grundar förvaltningsbolag i Luxemburg

2010-08-25 09:37

Mitt i ett veritabelt "annus horriblis" för BP-ordföranden Carl-Henric Svanberg dyker det upp ett litet glädjeämne – hans privata affärer går lysande i skatteparadiset Luxemburg.

Carl-Henric Svanberg är en av börsens stora privata aktieägare med en förmögenhet som grundlades under åren som vd för Assa Abloy och Ericsson då han fick möjlighet att förmånligt köpa aktier i de egna bolagen.

Den största delen av förmögenheten har legat i det privata bolaget Carl-Henric Svanberg AB som för två år sedan hade tillgångar på 220 miljoner kronor.

Men enligt Dagens Industris har Carl-Henric Svanberg nu bildat ett förvaltningsbolag i Luxemburg och flyttat över ägandet av det svenskregistrerade bolaget dit.

Hösten 2008 tömdes det svenska bolaget på en stor del av tillgångarna genom en aktieutdelning på 208 miljoner kronor enligt Dagens Industri.

Det är dessa pengar som bildat grunden för förvaltningsbolaget i Luxemburg, som tagit över ägandet av det svenskregistrerade bolaget.

Det svenska bolaget har nu bara tillgångar på 20 miljoner kronor, men vinsten blev hygglig minst sagt – 4 miljoner kronor i resultat före skatt.

Carl-Henric Svanberg slutade som vd för Ericsson i vintras för att bli styrelseordförande i den brittiska oljejätten BP.

Från svensk horisont var det ett stort karriärsteg – en svensk direktör som tar plats i den internationella företagsvärldens adelskalender.

Men för Car-Henric Svanberg blev flytten en mardröm. Han hade knappt hunnit sitta in ordförandestolen förrän oljeriggen Deepwater Horizon exploderade och sjönk i Mexikanska golfen med världens hittills största oljeutsläpp som följd.

Fotnot: Uttrycket annus horribilis, spreds över världen 1992 när drottning Elisabeth av England sammanfattade alla olyckor som drabbat det brittiska kungahuset under året, bland annat storbranden i Windsor Castle och skillsmässan mellan prins Charles och prinsessan Diana.

Lars-Anders Karlberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom