Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Carl Roséns hårda ord om Anders Nyrén

2015-03-25 16:15
Anders Nyrén och Carl Rosén. Foto: All over press

Det var stundtals hårda tongångar på Handelsbankens årsstämma och Aktiespararnas ordförande Carl Rosén framförde svidande kritik mot bankens avgående ordförande Anders Nyrén.

Någon tvekan om ansvarsfrihet för styrelsen uppstod dock aldrig. Till ny styrelseordförande valdes som väntat bankens avgående vd Pär Boman.

Kritiken på stämman tog avstamp i de omstridda flygresorna med SCA:s affärsflygplan och korsägandet mellan Industrivärden, SCA och Handelsbanken. Mest högljudd var Aktiespararnas ordförande Carl Rosén, som var särskilt kritisk mot att avgående ordförande Anders Nyrén blir kvar i styrelsen.

– Det är helt okej att göra fel, men man kan inte göra fel hur många gånger som helst, speciellt inte om man sitter på en så viktig position, säger han.

Rosén tycker det är tydligt att flyghärvan i SCA slår mot Handelsbanken, som i och med utrensningen i sfärens topp nu får sin sjätte ordförande på 15 år.

Han tillägger att problemen härrör från korsägandet i sfären.

– I ett normalt företag finns det alltid en tydlig uppdelning mellan ägare, styrelse och ledning. I ett korsägt bolag är det oklart vem som äger vem.

– Kontrollmekanismerna som finns i ett normalt bolag är borta i ett korsägt bolag.

Anders Nyrén tillbakavisar kritiken.

– Det finns säkert problematik kring korsägandet. Men jag tycker också att man glömmer bort vad det har skapat för möjligheter, nämligen en stabil ägarsituation som skapar möjlighet att agera långsiktigt. Det är till gagn för bankens ägare och utvecklingen av bolaget, säger han.

Nu får Nyrén nöja sig med att vara vanlig ledamot i bankens styrelse framöver. Men han ser inte reträtten som något bakslag i karriären:

– Man kan inte vara allting, överallt, på en och samma gång.

– Nu har jag av valberedningen blivit föreslagen att bli ordförande i Industrivärden. Då kan jag inte också vara ordförande i banken. Det tar för mycket tid och det är inte lämpligt med tanke på diskussionen om korsägandet, för då blir det för mycket makt på en person.

Handelsbankens nyvalde ordförande Pär Boman tillhör dem som följt med på SCA:s flygresor, närmare bestämt 17 stycken.

Har ditt namn svärtats ned av det här?
– Det är klart att det i någon mening har påverkat bilden, självklart. Men låt oss nu avvakta utredningarna, säger Boman.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom