Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Carlsberg utvecklar öl med hjälp av AI

2017-12-27 12:53
Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Carlsberg investerar miljontals euro i forskning som ska utveckla sensorer och artificiell intelligens för att utveckla nya smaker och förbättra kvalitetskontroll.

Det rapporterar Financial Times.

Danska bryggerijätten samarbetar med Microsoft och två universitet i projektet som ska försöka upptäcka aromer och smak i öl snabbare än vad som i dag är möjligt vilket ska förkorta utvecklingstiden av nya öl med 30 procent.

"Det kommer vara extremt fördelaktigt för oss. Det handlar om att minska tid och kostnad för att utveckla nya öl, särskilt för innovativa öl med nya smaker", sade Jochen Förster, chef för jäst och jäsning vid Carlsbergs forskningslaboratorium, enligt FT.

Sensorn skulle kunna minska tiden det tar att utveckla nya öl med 30 procent, vilket enligt Jochen Förster i dag är omkring 8 till 24 månader.

I nuläget är bryggerier beroende av människor, kromatografi eller spektrometri (metoder för att studera olika ämnen i en blandning) för att upptäcka smaker och aromer vilket kan ta flera timmar för varje vätska som testas.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom