Carnegie: Bortglömd börs ska upp

"I skrivande stund handlas Torontobörsen till ett p/e-tal kring 16 för 2017 samtidigt som förväntad vinsttillväxt ligger på över 25 procent", skriver Carnegie Private Banking i ett investeringscase och ser läge för köp.
Carnegie: Bortglömd börs ska upp - kanada-hockey-700-170215_binary_6825807.jpg

Den kanadensiska aktiemarknaden utgör 3,2 procent av världsindex (MSCI AC World), jämfört med Stockholmsbörsens cirka 1 procent.

Kanada har stor exponering mot USA. Landet är exempelvis den näst största exportören till USA, efter Mexiko. USA utgör cirka 75 procent av Kanadas export. Därmed torde Kanadas BNP öka med cirka 0,8 procentenheter för varje procent som USA:s BNP stiger, skriver Carnegie.

Under det tredje kvartalet i fjol växte Kanadas BNP med 3,5 procent i årstakt, att jämföra med prognosen från landets centralbank på 3,2 procent.

Kanadas aktiemarknad utgörs till 41 procent av finansbolag och 31 procent av råvarurelaterade bolag. Enligt Carnegie är prisutvecklingen för oljan en avgörande faktor för utvecklingen på den kanadensiska aktiemarknaden.

Carnegie anser att Kanada är det land som gynnas mest av återhämtningen i råvarupriserna, ränteuppgången och en accelererande amerikansk ekonomi.

”Ett spännande köptillfälle”, konstaterar Carnegie i ett investeringscase.

Positiva faktorer för Kanadas ekonomi, enligt Carnegie är:

  • Starkt amerikanskt ISM-index (inköpschefsindex) på 56.
  • Godkännande av oljeledningen Keystone XL
  • Donald Trump har utlovat lättnader i regleringarna för oljeindustrin.
  • Kanadas första handelsöverskott på två år presenterades i november 2016.
  • Kanadas export ökar.
  • Efter många om och men har nu även EU-parlamentet sagt ja till handelsavtalet Ceta med Kanada.

I den negativa vågskålen ligger, enligt Carnegie:

  • Handelsfientliga uttalanden från Donald Trump.
  • Bolagsskattesänkningar i USA kan slå mot kanadensiska bolags konkurrenskraft
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets