Carnegie: Förvånande att styrelsen rekommenderar Transmode-budet

Carnegie menar att det amerikanska bolaget Infineras bud på Transmode värt 109 kronor per aktie inte är tillräckligt bra.

Enligt investmentbankens egna beräkningar är en rimlig värdering över 120 kronor per aktie och det finns framförallt tre anledningar till varför Carnegie anser att budet är för lågt.

Det framgår av ett veckobrev på måndagen.

Carnegie anser dels att Transmode befinner sig i en turnaround-fas efter ett år av svag efterfråga. De preliminära Q1-siffrorna som släpptes i samband med budet pekar på detta. Försäljningen var 10 procent högre än Carnegies estimat och rörelseresultatet 40 procent bättre.

Därutöver anser Carnegie att budsammansättningen är oattraktiv, där 72 procent består av aktier i Infinera och endast 28 procent av kontanter. En investerare kommer uppleva en ökad volatilitet i takt med att Infineras aktiekurs börjar fluktuera i samband med budet, spås det. Dessutom är Infineras en aktie som är noterad i USA, vilket nordiska investerare kommer uppleva som negativt, tror Carnegie.

Carnegie är förvånade över att styrelsen och den största ägaren i Transmode, POD Investments (33 procent), tycker budet är så pass attraktivt att de rekommenderar det.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.