Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Carnegie sänker Pandora

2018-05-24 08:56
Foto: imago stock/IBL

"Priset för detta kan komma i det andra kvartalet, när det blir svårt att göra om tricket, och det kan bli kvartalet då hunden biter sig själv i svansen", argumenterar Carnegie i analysen.

Bokföringstrick i det första kvartalet, bekräftad avmattning i Kina och Italien som nästa problemmarknad. Det är de tre av huvudargumenten i Carnegies analys där rekommendationen för den danska smyckesaktien Pandora sänks från behåll till sälj, en nedgradering Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare på torsdagen.

Investmentbanken menar att Pandoras rapport för det första kvartalet var svag och att "kvalitén" i såväl intäkter som resultat var dålig. Här pekar Carnegie på bolagets rekordhöga nivå av kundfordringar och menar att den kan tyda på att bolaget under årets tre första månader "lånat" intäkter som egentligen skulle hamna i det andra kvartalet, med tillhörande positiva effekter på vinsten.

"Men priset för detta kan komma i det andra kvartalet, när det blir svårt att göra om tricket, och det kan bli kvartalet då hunden biter sig själv i svansen", argumenterar Carnegie i analysen.

Carnegie menar vidare att rapporten bekräftade bankens farhågor om en avmattning i Kina där Pandoras försäljning växte med 16 procent i lokal valuta, att ställa mot fjolårets ökning på 82 procent. Här riktas skarp kritik mot bolagsledningen som enligt Carnegies förmenande antingen upptäckte problemen för sent eller misslyckats med att informera aktiemarknaden på ett lämpligt sätt.

"Oavsett så är det helt enkelt inte bra nog", heter det i analysen.

Carnegie befarar att Italien blir Pandoras nästa problemmarknad. Tillväxten i lokal valuta har där varit klart lägre än ökningen av konceptbutiker och bolagets förklaring räcker inte för att fullt förklara bolagets "svaga" utveckling på den italienska marknaden.

Av analysen framgår att Carnegie sänkt sina estimat för 2019-2020 med 10-12 procent och det sänker den kassaflödesbaserade värderingen till motsvarande 488 kronor per aktie. Men med tanke på bland annat risken för en vinstvarning för det andra kvartalet kan aktien enligt Carnegie komma att handlas under denna nivå de kommande kvartalen varför bankens riktkurs hamnar på 400 danska kronor, ned från tidigare 700.

Pandora är den mest omsatta aktien på Köpenhamnsbörsen på torsdagen då den vid klockan 11 hade fallit med nästa 7 procent till drygt 483 kronor. Fallet sedan årsskiftet uppgår nu till 27 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom