Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Carnegie slaktar riktkursen för Pandora

2019-04-23 09:24
Pandora-butik i New York. Foto: All over press

Carnegie sänker riktkursen för Pandora till 200 danska kronor från 325 danska kronor.

I en majoritet av Pandoras butiker krymper nu försäljningen, enligt Carnegies återkommande återförsäljarenkät, denna gång för det första kvartalet 2019.

Försämringarna tycks enligt Carnegie ske oberoende av region och tecknen på strukturella svårigheter för Pandora är enligt investmentbanken många: färre kunder i butikerna, sjunkande genomsnittligt transaktionsvärde, färre berlocker per sålt armband, lägre värde av varumärket samt marknadsföringskampanjer som misslyckats med att locka kunderna.

Problemets kärna verkar enligt Carnegies analys, som släpptes på tisdagen, vara själva produkten, i kombination med alltför många butiker och mättade marknader.

"Det gör Pandora till en aktie att enbart köpa på fakta, inte på förhoppningar", skriver banken och konstaterar att rekommendationen baserat på fakta är ett tydligt sälj.

Carnegie pekar även på en rad andra negativa faktorer, bland annat data från e-handelsplatsen T-mall indikerar att intäkterna i Kina är under press.

Carnegie har sänkt vinstestimaten kraftigt: med 10 procent för 2019, med 26 procent för 2020 och med 34 procent för 2021.

"Baserat på våra lägre estimat har vi sänkt vår riktkurs till 200 danska kronor (325)", skriver Carnegie.

Pandora backar i Köpenhamn och var vid 9.30-tiden ned nära 4 procent till 278:60 danska kronor.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom