Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Carnegie: Tvåsiffrigt fall att vänta

2011-06-22 13:35

Affärsvärlden bad Carnegie-analytikern Niklas Ekman ge sin syn på dagens H&M-rapport. Här är hans analys av läget i klädjätten.

H&M:s rapport hade en rekordliten avvikelse från förväntningarna. En anledning till det var att bolaget ganska nyligen hade presenterat försäljningssiffrorna. Analytikerna hade redan skruvat ned prognoserna inför rapporten och aktien dalade bara något efter att siffrorna från kvartalsrapporten släppts.
 
- Bruttomarginalen som vi analytiker tittar mycket på var ned kraftigt jämfört med motsvarande året men det var egentligen helt som väntat. De ger ju ingen guidning för framtiden men det verkar troligt att marginalminskningen kommer att hålla i sig i minst ett kvartal till, säger Niklas Ekman, analytiker på Carnegie.

På kort sikt ser framtiden ganska utmanande ut. Siffrorna för det tredje kvartalet kommer troligtvis inte se så roliga ut. H&M påverkas av en kostnadsinflation och nästa kvartal kommer att jämföras med förra året och då var siffrorna rekordhöga.

- Tuffa jämförelsetal och stigande kostnader talar för att vinsten kommer att minska med tvåsiffriga tal, även i tredje kvartalet. Det är därför vi talar om ett förlorat år för H&M. 2010 var allt till H&M:s fördel. Det här året har allt vänt. Det är stigande kostnader och fallande försäljning på detaljmarknaden i stort, säger han.

Det är elva år sedan som H&M presenterade en vinstminskning. Men det tuffare tiderna har alltså drabbat branschen i stort och vi kommer att se mycket reor från detaljhandeln under sommaren.

- Konsumenterna är mer optimistiska än tidigare men de har mindre i plånboken att köpa för när räkningarna är betalda. H&M borde normalt kunna gynnas av att man byter ned sig i dåliga tider men när man har en mindre disponibel inkomst blir det även mindre över till ”slit och släng konsumtion”.

Det kan till och med göra att lågprisbolagen drabbas hårdare. Därför drabbas även H&M, säger Niklas Ekman.

Men på sikt ser han ändå positivt på H&M. Det mesta talar för att det som pågår nu är en tillfällig dipp.

Yvonne Edenholm

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom