Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Carnegies nya ägare

2008-10-27 11:56

(Uppdaterad) Carnegie gör en strategisk översyn av bolaget. Allt från försäljning, nyemission eller styckning kan bli aktuell. Två finansveteraner, Patrik Enblad och Anders Böös, går in som nya storägare men börsen tar höjd för en krasch. Kursen faller 60 procent.

"Styrelsen i D. Carnegie & Co AB har anlitat Goldman Sachs International som sin finansiella rådgivare för att utreda de strategiska alternativen för bolaget."

Så kortfattat är det pressmeddelande som Carnegieledningen på måndagen skickade ut efter att en rad oroande nyheter om bolaget blivit kända:

* Två storbanker har stoppat kreditgivningen till Carnegie, enligt webbsajten E24.

* Riksbanken har tvingats ge Carnegie ett nödlån på en miljard kronor.

* Bolaget tvingades ta en miljardförlust i förra veckans kvartalsrapport.

* Finansinspektionen har dragit igång en granskning av bolaget.

Konsekvenserna av alla de här problemen är näst intill oöverblickbara. Bara den sista punkten, att inspektionen på nytt genomför en granskning av bolaget är fog nog för att fundera på om bolaget kan överleva. Förra gången, 2007, var ju Carnegie bara en hårsmån från att förlora tillståndet men klarade sig undan med 50 miljoner kronor i böter. Det går inte att komma undan med mildare kritik efter ännu en miljardförlust på en enskild kund.

En översyn av verksamheten är därmed på sin plats men bolaget har självt inga resurser att hantera en sådan genomlysning. Bra då att en extern bedömare som Goldman Sachs får hjälpa till.

Men på listan över möjliga åtgärder står av allt att döma allt från en styckning i delar, till en försäljning av hela bolaget eller till och med en nedläggning. Det senare är ett alternativ som börsen tycks ha tagit fasta på. Kursen hade vid lunchtid på måndagen rasat med 18 kronor, eller ytterligare 60 procent, till ungefär 10-11 kronor. Det betyder att banken med sina 33 miljarder i tillgångar är värderad till 850 miljoner kronor.Följ aktiekursen här. Det egna kapitalet i bolaget ligger på 2,9 miljarder kronor, eller 29 kronor per aktie.

Kraschvärdering alltså. Bolagets aktie har på två år rasat 94 procent, från 180-kronorstoppen 2006.

Carnegies vd Mikael Ericson vill inte ge några preciserande detaljer kring det uppdrag Goldman Sachs har fått som strategisk rådgivare och lämnar därmed fältet öppet för spekulationer:

- Mandatet är öppet, gäller tillsvidare och Goldman hjälper Carnegie i en rad frågor, säger vd Mikael Ericson till Direkt.

En öppning kom redan under måndagen. Finansmännen Patrik Enblad och Anders Böös, båda med ett förflutet på HQ ser uppenbarligen en chans att fynda billigt. De två, med bolaget Böös & Enblad AB, flaggar upp för nästan tio procent av aktierna i Carnegie och bli därmed största ägare i den skadeskjutna firman. Enligt vad de två uppger i ett pressmeddelande avser de att ta ett operativt ansvar och finansiellt stödja Carnegie samt arbeta för att återställa förtroendet för bolaget. De orden ser t att innebära att bolaget går mot en nyemission.

-Carnegie är i grunden ett fint bolag men som har försatts i en utmanande situation, skriver de två och flaggar för att i uppdraget ingår att se till att företaget kan beskrivas normalt samt att riskerna kan kontrolleras.

Goldman Sachs lär få indikationer ganska snart om vilken väg som de nya storägarna vill anträda.

- Vi har väldigt många interna resurser som är upptagna och det är en väldigt turbulent och besvärlig tid på många vis och då känns det naturligt att ta hjälp", svarar Carnegiechefen Mikael Ericson på frågan om varför hjälp tas in utifrån just nu.

För Direkt kommenterar Ericson också det faktum att Handelsbanken och SEB dragit in sina lånemöjlighter för Carnegie:

- Vi har varit i händerna på interbankmarknaden och den har ju blivit allt sämre och vi har haft det allt svårare att kunna tillgodogöra oss likviditet på den. Det har gjort att vi har fått en direktfacilitet från Riksbanken, kommenterar Mikael Ericson ämnet.

I krediten från Riksbanken på 1 miljard finns inga villkor eller riktlinjer gällande bonus till de anställda, säger Mikael Ericson. Frågan är hur som helst inte särskilt aktuell, menar han vidare.

- En förutsättning för oss för att kunna dela ut bonus är att vi tjänar pengar. Hittills i år så har vi inte tjänat några pengar.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom