Carnegies OW Bunker-handel ifrågasätts

OW Bunkers skandalomsusade konkurs fortsätter att röna uppmärksamhet i media. På tisdagen skriver den danska tidningen Børsen att investmentbanken Carnegie uppges ha varit så aktiva i sin handel med OW Bunker-aktier att juridiska experter nu begär en förklaring.

Det rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Enligt Børsen, som har gjort en analys av investmentbankens transaktioner i OW Bunker baserat på data från Bloomberg News, ska Carnegie i flera fall handlat med stora poster i aktien inför dåliga nyheter. Detta menar tidningen tyder på att investmentbanken hade kännedom som andra inte hade.

”Det finns ingen grund för att vid denna tidpunkt bedöma förekomsten av insiderhandel, men det är oerhört snabbt agerat inför en serie dåliga nyheter. Det är rimligt att misstänka att det har funnits en kunskap om att det skulle komma en nedgradering och kanske också ett handelsstopp på det”, säger Paul Krüger Andersen, professor i juridik och expert på värdepapperslagstiftning vid Århus Universitet till tidningen.

Experternas förvåning förstärks också av att Carnegie ledde arbetet med att sätta OW Bunker på börsen och dessutom delägs av riskkapitalfonden Altor, som tjänade miljarder på börsintroduktionen av oljehandelsföretaget i mars.

Altor-fonden Altor Fund III kontrollerar 68 procent av kapitalet i Carnegie Holding, enligt uppgifter på Carnegies hemsida.

Därtill kontrollerar de noterade investmentbolagen Creades och Öresund minoritetsandelar i Carnegie Holding, som i dag är onoterat.

Creades andel motsvarar avrundat 4 procent av kapitalet av Carnegie (5 procent enligt uppgift från Öresunds årsredovisning 2013), via ett innehav av konvertibla preferensaktier och konvertibla förlagslån. Creades har utfäst sig att till Pan Capital betala 30 procent av avkastningen på innehavet i Carnegie.

Per den 31 oktober var Creades Carnegiepost bokförd till 346 miljoner kronor, motsvarande 13 procent av dåvarande substansvärde.

Öresunds Carnegie-post är fördelad på aktier, konvertibla preferensaktier och konvertibelt förlagslån och motsvarar 4 procent av kapitalet.

Per den 31 oktober var Öresunds Carnegiepost bokförd till 306 miljoner kronor, eller 8,8 procent av Öresunds dåvarande

substansvärde.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets