Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Carney: Brexit den största inhemska stabilitetsrisken

2016-03-08 13:07
Mark Carney. Foto: Daniel Deme/WENN.com/All over press

Ett eventuellt brittiskt utträde ur Europeiska unionen, även benämnt Brexit, utgör den största inhemska risken för den finansiella stabiliteten i Storbritannien.

Den bedömningen kommunicerar Storbritanniens centralbankschef Mark Carney i samband med en parlamentsutfrågning under tisdagen enligt Dow Jones Newswires.

Enligt Carney har en Brexit även en viss potential att förvärra befintliga risker kring den finansiella stabiliteten.

Centralbankschefen bedömer att osäkerhet kring EU-folkomröstningen, som ska äga rum den 23 juni, har orsakat den senaste tidens pundsvaghet och volatilitet - särskilt gentemot dollarn och yenen, inte mot euron.

Om pundet skulle försvagas vid en Brexit skulle Bank of England behöva balansera den inflationistiska effekten av ett svagare pund mot den deflationistiska effekten av minskad ekonomisk aktivitet, noterar Carney.

Bank of England bedömer enligt en rapport som presenterades i dag att den uppgörelse som landets premiärminister David Cameron nådde med EU-ledare i februari levererar ett antal skydd och ytterligare verktyg som kommer att bidra till att skydda den brittiska centralbankens förmåga att fortsätta uppnå sina mål.

I rapporten dras slutsatsen att det brittiska EU-medlemskapet sannolikt har ökat dynamiken i den brittiska ekonomin och därmed ekonomins förmåga att växa utan att generera risker när det gäller den brittiska centralbankens mål kring penningpolitiken och den finansiella stabiliteten.

"Större öppenhet inom EU har dock sannolikt ökat de externa utmaningarna kring Storbritanniens penningpolitik och finansiella stabilitet, något som har synts de senaste åren under eurozonens kris", skrev Bank of England.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom