Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Carney: Ser tecken på inbromsning i ekonomin

2016-07-05 11:56
Mark Carney. Foto: Daniel Deme/WENN.com/All over press

Ordföranden för Bank of England, Mark Carney, ser fortsatt signaler om en betydande inbromsning i ekonomin. Det säger han vid presskonferensen i samband med den finansiella stabilitetsrapporten.

Ordföranden konstaterar att områden som investeringar och efterfrågan bromsade in innan folkomröstningen den 23 juni, och han menar att det man har sett hittills efter omröstningen signalerar en fortsättning på den trenden, trots en begränsad tillgång på data.

Dock har pundförsvagningen gynnat den ekonomiska anpassningen, och landets ekonomi är fundamentalt stark, säger Carney.

Det finns även vissa positiva signaler på marknaderna, säger ordföranden, som menar att "finansmarknaderna gör sitt jobb och justerar sig till denna förändring".

På en fråga rörande ytterligare penningpolitiska lättnader är Carney försiktig och understryker att den penningpolitiska direktionen ännu inte har haft några formella samtal sedan omröstningen.

"I denna miljö med en förhöjd osäkerhet med en redan låg styrränta är det väldigt viktigt att penningpolitiken är välriktad, fokuserar på den inhemska ekonomin och tar hänsyn till potentiella oavsiktliga och kontraproduktiva konsekvenser i ekonomin", säger han.

Han upprepar därmed inte torsdagens uttalande om att en "viss" penningpolitisk lättnad kommer att krävas över sommaren.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom