Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Cassandra Oil levererar

2013-12-17 08:16
Anders Olsson, Cassandra Oil. Foto: Calle Froste

Västeråsföretaget Cassandra Oil levererar i dagarna en första serietillverkad oljereningsmaskin. Det firas med champagne.

First North-noterade Cassandra Oil, som tillverkar så kallade reaktorer för att producera ren olja av förorenat oljespill och/eller plastavfall och gamla bildäck, har haft problem med förseningar.

I dagarna levereras nu den första serietillverkade reaktorn till en anläggning i norra Irak. Nästa år ska ytterligare fyra maskiner levereras till samma anläggning.

Leveransen sker med lastbil till Irak. Under måndagen pågick lastningsarbetet för fullt och enligt bolagets storägare och grundare Anders Olsson kommer leveransen att fraktas från verkstadsgolvet i Västerås, så snart transportbilarna anländer från Turkiet.

- Efter helgerna är det lämpligt att skicka ner personal som monterar den första anläggningen, säger han.

I dag, tisdag, firar Cassandra Oil den första utleveransen med ett gruppfoto och med champagne.

Maskinen säljs för i storleksordningen 4,5 miljoner euro till ett gemensamägt samriskbolag som finansierar affären.

För Cassandra Oil innebär leveransen att bolaget nu drar in de första intäkterna i bolagets historia. Fram till och med tredjekvartalsrapporten har bolaget enbart redovisat nollor på intäktsraden i resultaträkningen.

Enligt Anders Olsson ska produktionstakten under våren ökas och bolaget planerar att leverera ytterligare 16 maskiner under 2014.

- Under 2015 ska vi tillverka en reaktor i veckan, säger han.

Med nuvarande försäljning skulle det betyda en leveranstakt på tolvmånadersbasis om cirka två miljarder kronor mot slutet av 2015.

Cassandra Oil har, sedan bolaget för två år sedan tog bakvägen till First North-listan, setts som ett förhoppningsbolag. Marknaden har stora förväntningar på bolaget som värderas till 1,3 miljarder kronor. Kursen har klättrat från 30 kronors-nivån vid årskiftet till dagens noteringar kring 50 kronor.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom