Cefour flaggar för nyemission inom kort

Cefour, som säljer vin i förslutna plastglas, är på väg ut ur den turbulenta period som uppstod ifjol då bolagets styrelseordförande åtalades och dömdes för insiderbrott, och kommer inom kort behöva genomföra en nyemission, säger bolagets vd Henrik Sundewall i en intervju med Finwire.

– Sedan jag och övriga i styrelsen tillträdde på bolagsstämman i april har vi ägnat oerhört mycket tid, kraft och resurser på att städa upp i det som var mindre bra, och tittat på de problemområden som finns och arbetat fram lösningar på det. Parallellt med det här har vi också genomfört och avslutat ett offentligt ackord som innebar att vi kunde lämna rekonstruktionsfasen. I samband med det har vi arbetat fram en ny affärs- och finansieringsplan, och det kommer nog inte som någon överraskning för någon om jag säger att planen också innefattar ytterligare finansieringsbehov. Men den här gången gör vi det baserat på en gedigen plan och strategi som vi tror väldigt mycket på, säger Henrik Sundewall.

Och när kommer det att ske?

– Det bör ske inom kort.

I samband med den rekonstruktion bolaget genomgått har det uppstått rykten om att verksamheten ska omvandlas till fastighetsbolag men det är något som Henrik Sundewall fönekar:

– Vi har inga planer på det. Det ingår heller inte i vår strategi eller vårt mandat.

Så varför tror du att de ryktena kommit i svang?

– Det kan vara för att vi ändrade den verksamhetsbeskrivning som fanns tidigare i bolagsordningen, och när vi uppdaterade den lade vi med att vi även skulle få inneha fast egendom.

Tvärtom har han högtflygande planer för bolaget inom ram för den existerande verksamheten.

– Vi gick in i det här för att vi tror på idén och ser potential inom andra närliggande områden, vi tror till exempel att vi kan använda vissa av våra kanaler för försäljning för andra produkter, till exempel på festivaler.

Tanken är nämligen att de plastglas bolaget själva gjuter och försluter på sin anläggning i Åhus ska kunna fyllas med annat än vin, det kan handla om både icke eller alkoholhaltiga drycker, till exempel juice eller färdigblandade drinkar.

Produktlinjen kommer att gå under beteckningen Selection By Glass:

– Selection By Glass ger oss en annan flexibilitet att lyfta fram vad vi än fyller glaset med, säger Henrik Sundewall och syftar då på att de glas med vin bolaget idag säljer går under namnet Easy Wine Glass.

Det kan också bli fråga om att fylla vinglasen med andra sorters vin än idag.

Idag köper bolaget sina viner i Frankrike som generellt sett kostar mer – och i många fall är mindre prisvärda – än i säg Spanien.

– Du har helt rätt givetvis, och skälet till att man i nuläget och historiskt har köpt in från Frankrike har att göra med de relationer man haft i den marknaden. Sedan har vi en efterfrågan ifrån till exempel England där man är väldigt förtjust i just franskt vin. Men vi har inga begränsningar när det gäller ursprung, säger Henrik Sundewall.

En annan tanke är att ta över de nordiska franschiserättigheterna till Chillbox, ett koncept som handlar om frusen smaksatt grekisk yoghurt ur maskin, men förvärvet av det bolag som idag sitter på rättigheterna har man lagt på is.

– Vi i styrelsen har valt att avvakta på grund av ägarmässiga förändringar hos det grekiska bolag som äger varumärket Chillbox. När och om förhandlingar och omvärldsparametrar skapar förutsättningar för oss att genomföra en affär har vi för avsikt att återkomma till aktieägarna om det.

Försäljningen på Systembolaget har haltat men börjat växa så sakteliga, och sker idag i beställningssortimentet.

– Skälet är primärt att vi är väldigt måna om att konsumentupplevelsen blir så bra som den bara kan. Vi vill helt enkelt ha en obruten kylkedja så långt det är möjligt mellan vår produktion och kund.

Sedan Henrik Sundewall tillträdde som vd i våras har han jobbat på att gå igenom och rensa i bolaget efter de gamla ägarna, något han gjort tillsammans med övriga nya i styrelsen samt sedan tidigare anlitade externa konsulter.

– Jag anser att vi gjort i princip allt som kan anses rimligt.

Eftersom han inte tyckte att konsulternas inledande leverans var tillräckligt genomgripande i vissa delar begärde han ett omtag:

– Den här sommaren blev det inte mycket semester för vare sig min, styrelsens eller deras del, kan jag lova, säger Henrik Sundewall och erkänner att det såg värre ut än han först trodde, problem som han anser att han nu tagit itu med och åtgärdat det mesta av.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets