Cevians Lars Förberg kritiserar Thyssen Krupps vd

Cevians medgrundare Lars Förberg attackerar Thyssen Krupps vd Heinrich Hiesinger och kräver en ny och mindre konglomeratanstruken strategi för bolaget, som Cevian äger 15 procent av och därmed är näst största ägare i.
Cevians Lars Förberg kritiserar Thyssen Krupps vd - hiesinger-affarsvarlden-700_binary_6885545.png

Det skriver tyska Handelsblatt, som har intervjuat Lars Förberg efter att den tyska stål- och industrijätten publicerade sin bokslutskommuniké på torsdagen.

Den svenska affärsmannen är starkt kritisk till lönsamheten i bolaget, som fyra år efter att mål för detta sattes bara har uppnått ungefär hälften. Enligt Lars Förberg vore aktiekursen dubbelt så hög om målet vore uppnått.

Lars Förberg säger att Cevian stödjer ett samriskbolag med Tata för Thyssen Krupps europeiska stålverksamhet Steel Europe, men efterlyser liknande lösningar för resten av bolagets verksamheter (exempelvis hissar och bilkomponenter):

”Historiska konglomerat förändras, eftersom näringslivet ändrar sig snabbt”, säger han och nämner olika lösningar för att komma till rätta med konglomeratproblematiken: förutom samriskbolag exempelvis avknoppningar eller ökad decentralisering.

På frågan om Heinrich Hiesinger har Cevians stöd säger Lars Förberg:

”Det måste vara företagsledningens ambition att nå de egna målen, och för det krävs att bolaget blir mer snabbrörligt och enklare i en snabbt föränderlig värld”, samt:

”Strategin har helt enkelt hittills levererat det man har lovat. När något inte fungerar måste man förändra något. Det är styrelsens uppgift.”

Cevian har styrelserepresentation i Thyssen Krupp-styrelsen via ledamoten Jens Tischendorf, och Lars Förberg säger i intervjun att han förutsätter att en kontinuerlig dialog om koncernstrukturen mellan styrelse och vd försiggår.

Thyssen Krupp rapporterade på torsdagen ett nettoresultat på minus 591 miljoner euro (+261) för räkenskapsåret 2016/17 (oktober 2016 – september 2017), varav ej kvarvarande verksamhet – ett avyttrat brasilianskt stålverk, där nedskrivningar gjordes – stod för minus 861 miljoner (-96).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.