Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Chefer ynglar av sig mest

2011-05-25 08:28

Ny forskning visar att yrkesval påverkar hur din familjesituation ser ut. Chefer skaffar fler barn än genomsnittet men väljer att skaffa barn senare i livet.

Enligt ny forskning påverkar yrkesvalet hur många barn man skaffar. Enligt forskningen spelar tryggheten på arbetsmarknaden stor roll rapporterar SVT.  

Doktorand Sofi Ohlsson på Stockholms universitet har kommit fram till att hur många barn man väljer att skaffa skiljer sig åt inom olika yrken.

Personer med högkvalificerade yrken skaffar fler barn, vilket motsäger den gamla ”sanningen” att barn och karriär inte går ihop. Däremot väljer man att göra det senare i livet.

- Det är kanske så att man väntar med barn tills man nått högt i karriären när man har en trygg plattform, tror Sofi Ohlsson enligt DI.

I fallet Leif Johansson stämmer tesen bra in. Den gamle Volvo-basen (numera styrelseordförande på Ericsson) har sammanlagt fem barn.

Störst benägenhet att skaffa barn har de som arbetar i offentlig sektor och lärare och vårdpersonal toppar listan. Enligt Sofi Ohlsson kan det bero på att det är relativt trygga anställningar och att arbetsgivaren uppfattas som föräldravänlig och att man kan jobba deltid.

De har högst benägenhet att skaffa barn:

Chefer
Läkare
Tandläkare
Sjuksköterskor
Psykologer
Grundskollärare

Yrkena med lägst benägenhet att skaffa barn:
Bibliotekarier
Kassapersonal
Försäljare
Städare

(Källa: SVT)

Jonas Karström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom