Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Chefsanalytiker dömer ut aktier

2011-08-11 06:48

Pär Magnusson, chefsanalytiker på Royal Bank of Scotland, dömer ut potentialen att spara i aktier.

En stabil börs känns allt mer avlägsen.

I går föll Stockholmsbörsen ännu en gång. Börsen stängde på minus 2,4 procent. Marknaden verkar inte helt bestämt sig för hur den ska tolka beskedet från Federal Reserve att nollräntan ska behållas fram till 2013 och osäkerheten är fortsatt kvar på marknaden.

Pär Magnusson är mycket pessimistisk. Han ifrågasätter aktier som sparform. I en intervju med Dagens Industri säger han att han tror att även andra nu börjar dra samma slutsats som han.


- Nu kommer vi att ha tio år med betydligt lägre tillväxttakt med tanke på att vi ska ha en budgetsanering i stora delar av världen. Min poäng är att det inte är någon naturlag att aktiekurser alltid stiger. Det bygger på ett historiskt missförstånd, säger Pär Magnusson till tidningen.

Han menar att svenskarna har en naiv inställning till potentialen på börsen. Svenskarnas aktiesparande tog fart på 1980-talet och epoken från 1980 till 1999 är unikt historiskt sett med enorma kurslyft.

- Framförallt beror det på att räntorna sjönk väldigt kraftigt under den här tiden. Något liknande har vi inte framöver, säger han.

Det var inte bara i Sverige som börsen rasade igår. I London dök kursen till - 3,1 och Frankfurt - 5,1 procent, New York rasade till -3,4 procent under dagen.

Yvonne Edenholm

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom