Chefsekonom besviken på Draghi

2016-03-10 16:34 Affärsvärlden TT
ECB-chefen Mario Draghi och Handelsbankens chefsekonom Jan Häggström. Foto: All over press/TT

Europeiska centralbanken (ECB) slog som väntat till med ett batteri av åtgärder för att få fart på inflationen och tillväxten i eurozonen. Men marknaden blev inte särskilt imponerad.

Långa räntor och euron föll initialt, när stödköpsprogrammet breddades till företagsobligationer och utvidgades till 80 miljarder euro per månad samtidigt som tre olika ECB-räntor sänktes med 0,05-0,10 procentenheter.

Börsreaktionen var från början också tydligt positiv, bland annat på den skakiga Milanobörsen där kurserna steg kraftigt.

Men när Mario Draghi hade avslutat en timslång presskonferens var den positiva reaktionen i princip utraderad. Bland annat sedan Draghi sagt att han nu inte såg något behov av ytterligare räntesänkningar.

Euron hade då vänt uppåt och till och med stärkts mot både kronan och dollarn, vilket går på tvärs mot vad Draghis paket syftar till.

Enligt Jan Häggström, chefekonom på Handelsbanken, har därmed ECB-chefen med en oenig direktion för andra gången på kort tid gjort marknaden besviken.

– Det är för små grejer, säger han om de sex olika stimulansåtgärderna som Draghi försökte saluföra som ett samverkande paket för att få upp inflationen till målet strax under 2 procent i eurozonen.

Särskilt besviken var Häggström på att den så kallade insättningsräntan inte sänktes mer än till -0,40 procent.

Häggström tillägger att den för honom största överraskningen, fyra omgångar så kallade likviditetslån till banksektorn från och med juni inom ramen för ett program som kallas TLTRO II, kändes väldigt luddig.

Det sades bland annat att ECB var beredd på att erbjuda banker, på vissa villkor, betalt för att ta lånen.

– Men Draghi fick lite svårt att förklara precis hur det där skulle fungera på presskonferensen. Så det blev lite otydligt. Det kan ju också ha bidragit till besvikelsen, säger Häggström.

Han väntar sig inte några direkta konsekvenser för svenska hushåll eller Riksbanken. Budskapet till Sverige går enligt Häggström att sammanfatta som en bekräftelse från ECB att vi befinner oss i en väldigt utdragen period med mycket låga räntor.

Riksbanken tog redan i februari sats för ytterligare ECB-stimulanser genom att sänka reporäntan till rekordlåga _0,50 procent. Dessutom har Riksbanken sedan i januari flaggat för att den, ovanpå stödköp av obligationer och rekordlåga räntor, är redo att göra valutainterventioner för att hålla nere värdet på kronan om det skulle behövas.

Affärsvärlden TT

Premiumnyheter

Aktuellt inom