Chefsekonom: Då blir det köpläge i oljeaktier

Enligt strategen och chefsekonomen David Rosenberg har S&P 500 Energy Index aldrig fallit två år i rad och aktierna i sektorn lyfter oftast med 15 procent året efter ett dåligt år. 

Under 2014 retirerade energibolagen på S&P 500 med cirka 10 procent. Under årets sista sex månader rasade samtidigt oljepriserna med runt 50 procent.

Enligt David Rosenberg på Gluskin Sheff & Associates finns det fortfarande fallhöjd kvar och han råder investerare att vänta några månader innan de placerar sitt kapital i energisektorn.

– Jag tror inte att du behöver gå in i nuläget eftersom det fortfarande finns en potentiell nedsida i oljepriserna. Men någon gång i år kommer det öppnas en väldigt attraktiv möjlighet, säger David Rosenberg till CNBC.

Chefsekonomens känsla är att det rätta investeringstillfället infinner sig någon gång under det andra kvartalet i år.

Han bygger sin tes på historisk data som visar att energibolagen på S&P 500 oftast rekylerar upp runt 15 procent året efter ett dåligt år – givet att inte världsekonomin befinner sig i recession.

På fredagsförmiddagen, svensk tid, stod Brent-oljan i 51 kronor per fat och WTI-oljan i drygt 49 dollar.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets