Chefsekonom: Det går inte att lita på arbetslöshetssiffrorna

SCB:s AKU-statistik är en sorglig läsning, med stor volatilitet i månadssiffrorna och breda osäkerhetsintervall till följd av en minskad urvalsstorlek. Annan statistik talar dessutom för att AKU i dagsläget ger en förskönande bild över utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden. Det säger Danske Banks chefsekonom i Sverige, Michael Grahn, till Nyhetsbyrån Direkt.
Chefsekonom: Det går inte att lita på arbetslöshetssiffrorna - michael-grahn-scb_binary_6985119.jpg

”Det är sorgligt att se att det är så här hoppigt och osäkert. Det går inte att lita på de här siffrorna när säsongsrensade data hoppar helt galet fram och tillbaka. Dessutom är i princip ingen förändring statistiskt signifikant. Man får ta en här siffrorna med en väldigt stor nya salt”, säger han.

Enligt SCB sjönk den säsongsrensade arbetslösheten till 6,6 procent i december, från 7,3 procent i november, och efter 6,6 procent i oktober.

Arbetslösheten sjunkerArbetslösheten var 6,0 procent i december, icke säsongsrensat, enligt SCB:s Arbetskraftsundersökning (AKU). 

Michael Grahn säger att man nu snarast måste skjuta till medel för att få ordning på AKU.

”Detta är extremt viktiga data för alla som funderar över den ekonomiska utvecklingen i Sverige. SCB måste få ordning på det här, som det är nu fungerar det inte”, säger han.

För att försöka få fram en alternativ bild har Danske Bank gjort en regression där de skattat arbetslösheten med andra data – Arbetsförmedlingens arbetslöshetsstatistik, arbetade timmar (som också den är från SCB), nya lediga jobb hos Arbetsförmedlingen samt index för sysselsättning i KI-barometern och inköpschefsindex.

”Den enkla regressionen indikerar en betydligt högre säsongsrensad arbetslöshet på 7,7 procent. Jag tror att läget på arbetsmarknaden är värre än vad SCB:s siffror tyder på. De ger lite av en förskönande bild”, säger Michael Grahn.

Han tillägger att detta också understryks av dagsfärsk statistik som visar att på ett trendbrott i utbetalningarna från a-kassan, vilka visade på en tydlig ökning i fjol jämför med de närmast föregående åren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets