Chefsekonom: Riksbanken överraskar

Riksbanken överraskade vissa genom att inte göra något, samtidigt som flera nu menar att det blir svårt för Riksbanken att höja räntan som planerat runt årsskiftet. Det framgår av analytikerkommentarer till onsdagens räntebesked.
Chefsekonom: Riksbanken överraskar - riksbanken-ingves-700_binary_6947883.jpg

Riksbanken lämnade, som väntat, reporäntan oförändrad på -0,25 procent, men också räntebanan oförändrad.

”Riksbanken överraskade genom att inte göra något”, skrev Danske Banks chefekonom i Sverige, Michael Grahn, på twitter efter beskedet.

Han skriver att Riksbanken intog ett ”vänta och se”-läge. Om ekonomisk data fortsätter förändras och KPIF-inflationen sjunker, som Danske Bank tror, väntar en sänkning av räntebanan i september.

Johan Löf, seniorekonom på Handelsbanken, noterar att även om Riksbanken lämnar både formulering om framtida höjning och räntebanan oförändrad så har den här direktionen vid flera tillfällen haft svårt att genomföra planerade höjningar.

”Med det i åtanke kan vi inte se att de kommer hitta tillräckliga skäl att höja räntan runt årsslutet”, skriver han.

Handelsbanken tror förvisso att inflationen kommer ligga kring målet, men inflationsutsikterna kommer ha försämrats i kombination med en avtagande konjunkturcykel och en försämrad arbetsmarknad.

David Oxley, seniorekonom vid Capital Economics, noterar att beslutet att hålla den ”optimistiska” räntebanan oförändrad går emot den duvaktiga trenden hos andra policymakare under senaste tiden.

”Riksbanken upprepade sitt besked om att policyn måste gå varsamt framåt men framstår som alltför lugn gällande utsikterna för aktiviteten och inflationen”, skriver han.

”Vi står fast vid vår tro att Riksbanken håller räntan oförändrad vid -0,25 procent till 2022 – en syn som investerare har närmat sig under senaste månader”, skriver David Oxley.

Swedbank står fast vid synen om att en höjning kommer i december, men ECB-beslutet kommer bli väldigt viktigt för direktionens framtida beslut.

”Uttalandet var väldigt duvaktigt och direktionen betonar nedsiderisker mot global tillväxt och inflationsutsikterna”, kommenterar Swedbankekonomerna Cathrine Danin, Åke Gustafsson och Knut Hallberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets