Chefsekonom: Så länge består rekordlåga räntan

SBAB uppger att boräntorna sannolikt ligger kvar vid nuvarande nivåer i upp till ett år innan de börjar stiga. Långa boräntor bör stiga tidigare än de rörliga. Det uppger SBAB:s chefsekonom Tor Borg i Boräntenytt.

Inför Riksbankens senaste möte fanns en hyfsad sannolikhet att de skulle göra en sista liten sänkning av styrräntan, vilket inte blev fallet.

“Även om vi kan se vissa risker att inflationsutvecklingen kan komma att underskrida Riksbankens prognos så har vi inte som huvudscenario att det blir aktuellt med ytterligare stimulanser. Möjligheten att så sker ska dock inte helt avskrivas”, skriver Borg.

Det troligaste är att konjunkturläge, inflation, valutakurs och andra centralbankers agerande innebär att det blir aktuellt att höja styrräntan i slutet v nästa år. SBAB räknar med att Riksbanken kommer att vara något aggressivare än vad de själva och marknaden tror.

“I slutet av 2017 bedömer vi att styrräntan ligger på 0,25 procent, för att sedan stiga med omkring 1 procentenhet om året”, fortsätter han.

Räntorna med längre löptider förväntas ligga kvar eller stiga något fram till våren/sommaren för att under de andra halvåret börja stiga successivt i lite snabbare takt.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.