Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Chefsekonom: USA-oro kan ligga bakom marknadskorrigering

2018-02-12 11:17
Foto: imago stock

Om den nuvarande korrigeringen på de finansiella marknaderna inte bara är teknisk, utan också har fundamentala orsaker, som oro över växande underskott i USA, så kan 2018 bli ett mer komplicerat och volatilt år med sjunkande USA-börser under större delen av året samtidigt som USA-räntorna klättrar högre.

Det skriver Erik F Nielsen, global chefekonom på Unicredit, i ett kundbrev.

"Min oro över mer fundamental svaghet relaterar enbart till USA, som faktiskt är centrum för det nuvarande marknadskaoset", skriver han.

Han gör bedömningen att icke-amerikanska aktier i viss utsträckning bör "koppla loss" eftersom Europa och Asien nu har bättre relativ tillväxt, mycket starkare balansräkningar, mer måttliga värderingar och mer övervägd politik. En joker är dock hur svag dollarn blir i detta scenario.

Erik F Nielsen konstaterar att inledningen av korrigeringen för två veckor sedan såg helt normal och teknisk ut, med en relativt mild nedgång på börsen, delvis på grund av vinsthemtagningar efter en spektakulär januarimånad.

"Inget exceptionellt så långt. Men efter några dagar började marknadens implicita narrativ ändras - och det är det som oroar mig. Snarare än att handla på den finanspolitiska stimulansen som något som stöttar företagens vinster, BNP-tillväxten, inflationen och lönetillväxten, och därmed en normalisering av räntorna, började marknaderna implicit prissätta tillgångar mer utifrån oro för en tillväxtavmattning", skriver han och tillägger att nedgången på USA-börserna tilltog, korta USA-räntor vände nedåt och den hittills blygsamma nedgången i olje- och metallpriserna började ta fart.

Därefter - vilket adderade till denna nyfunna oro - gjorde ett antal Fed-företrädare klart hur avslappnade de var beträffande börsfallet, vilket antyder att normaliseringen av penningpolitiken fortsatt är på spår, noterar chefekonomen.

Bland annat kallade Fed-chefen i New York, William Dudley, avsäljningen för "småpotatis" och James Bullard, Fed-chef i St Louis, kallade det den mest förutspådda marknadskorrigeringen. (Dessutom skickade Bank of England ut en märkbart hökaktig signal.)

I tillägg till denna självskapade marknadsturbulens kanske vi nu har en skenbar konflikt mellan marknader, som har börjat prisa in en paus i normaliseringsprocessen, och Fed som säger "nej vi kommer att gå vidare med den indikerade räntebanan".

"I en isolerad och strikt statistisk mening hade Bill Dudley rätt när han kallade aktiemarknadskorrigeringen för 'småpotatis'… men se upp: korrigeringar är sällan över inom tio arbetsdagar. I snitt varar denna typ av störningar normalt i 30-40 dagar", skriver Erik F Nielsen.

Hans oro är att USA:s ekonomi har mer problem än folk tror. USA har blivit allt mer sårbart eftersom hushållen har använt sina besparingar för att hålla upp privatkonsumtionen, men samtidigt väntas bolagsvinsterna tillfälligt hållas uppe av skattesänkningarna vilket sannolikt kan hålla saker och ting på rätt spår under större delen av 2018, resonerar chefekonomen.

"Men tänk om denna slutsats om effekterna av skattesänkningarna är felaktig? Tänk om marknadens uppmärksamhet har skiftat till att se skattereformen som allvarligt oansvarig politik vars effekt blir högre räntor? Inte alls en galen tolkning! Trots allt, att späda på underskottet med omkring 5 procent av BNP på toppen av konjunkturcykeln (och inte ens riktat mot den mest sårbara delen av ekonomin, nämligen hushållen), bör verkligen pressa upp räntorna. Och det faktum att Fed har börjat dra ned på sin balansräkning hjälper säkert inte", konstaterar han.

Chefekonomen noterar att amerikanska företag är mycket känsligare för högre finansieringskostnader än de europeiska eftersom deras nettoskulder har stigit kraftigt de senaste åren.

Hans bedömning är att den tioåriga USA-räntan kan stiga med tanke på den enorma ökningen av budgetunderskottet.

"Med andra ord är det inte svårt att se var oron på marknaderna kommer ifrån, när du börjar köra närmare stupet. Då skulle detta kunna betyda att USA-räntorna stiger i flera månader, och sätter press på USA-aktier", skriver han.

 

Oavsett vad, så blir den amerikanska KPI-statistiken på onsdag säkert ett av de mest bevakade datasläppen på väldigt länge, tror chefekonomen.

 

"En måttlig siffra inte allt för långt från förväntningarna (eller lägre) kommer att ge oss en andningspaus. Men om vi får en siffra som är högre än väntat… spänn fast era säkerhetsbälten!", uppmanar Erik F Nielsen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom