Chefsekonomen: Det blir inga fler räntesänkningar

Swedbanks chefsekonom Anna Breman kommenterar inflationssiffran för december som var högre än både Riksbanken och marknaden väntat sig.

På torsdagsmorgonen presenterades dels inflationsutfallet för december 2016, dels Riksbankens protokoll från det penningpolitiska mötet den 20 december.

Inflationen var högre än Riksbanken och analytikerna räknat med. KPI var 1,7 procent och KPIF 1,9 procent. Förväntningarna låg på 1,6 respektive 1,8 procent för månaden.

– Det är väldigt nära Riksbankens inflationsmål. Det är en stor lättnad för dem, säger Anna Breman.

Hon konstaterar att inflationen har kommit tillbaka till de nivåer som Riksbanken vill se men poängterar att det inte alls är säkert att inflationen fortsätter på den här nivån framöver.

Enligt Anna Breman har inflationsutfallet i december gett råg i ryggen till de riksbanksledamöter som ville avstå från QE-programmet och ytterligare räntesänkningar.

– Man kan känna sig trygg med att det kommer inga fler räntesänkningar från Riksbanken nu. Nästa gång blir det med största sannolikhet en räntehöjning, säger hon.

Enligt Anna Breman sker räntehöjningen i början av 2018, vilket också Riksbankens prognos visar. Hon spår även att stödköpen upphör i enlighet med Riksbankens prognos.

– Protokollet i kombination med inflationsutfallet förstärker vår tro att obligationsköpen är klara vid halvårsskiftet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco