Chefsstrateg: En finansiell smitta som sprids

För första gången på 14 år är den norska kronan värd mindre än den svenska. ”Det finns inget som tyder på att trenden med en allt svagare norsk krona ska brytas”, säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus till Affärsvärlden.

Runt klockan 13.30 var den norska kronan värd mindre än den svenska. Något som inte inträffat sedan år 2000.

Sedan dess har den norska valutan rekylerat upp något och är i skrivande stund (klockan 14.20) värd något mer än den svenska.

– Vad vi ser är en kollaps av den norska kronan vilket är länkat till det fallande oljepriset och det kraftiga ras som drabbat den ryska rubeln i dag, säger Johan Javeus till Affärsvärlden och fortsätter:

– Det är en finansiell smitta som nu sprids mellan de oljeproducerande länderna.

Han tror att världen kan se fram mot ett långsiktigt lägre oljepris och att de som hoppas på en återgång till nivåer på över 100 dollar fatet riskerar att bli besvikna.

– Vi står inför en vändpunkt med en varaktig nedgång i oljepriset. Det gör att vi måste revidera vår syn på de oljeproducerande länderna.

Han ser också en fortsatt trend med en allt lägre norsk kronkurs. För att den ska brytas måste oljepriset öka, menar Johan Javeus.

– Just nu finns det inget som talar för det, säger han.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.