Chefsstrateg om Ingves oväntade reservation

Riksbankschefen Stefan Ingves reserverade sig mot sänkningen av reporäntan. ”Så vitt jag vet har det har aldrig hänt tidigare”, säger Nordeas chefsstrateg Mikael Sarwe till Affärsvärlden.

I dag meddelade Riksbanken att reporäntan sänks med 50 punkter till 0,25 procent från 0,75 procent. Förutom Kerstin af Jochnick reserverade sig även riksbankschefen Stefan Ingves mot beskedet.

– Så vitt jag kommer ihåg har det aldrig hänt tidigare. Åtminstone inte under Ingves period. Det är helt klart udda. Däremot är det väl inte helt oväntat att just han motsätter sig en sänkning av räntan. Det har ju varit tydligt under en ganska lång tid att han ser på penningpolitiken på ett lite bredare sätt än övriga i direktionen, säger Mikael Sarwe till Affärsvärlden.

Betyder det något att just riksbankchefen reserverade sig?
– Det är klart att det här är något helt nytt och att det aldrig har hänt förut. Vi på marknaden, som tidigare lyssnat mest på Ingves, måste kanske inse att han faktiskt bara har en röst och inte har samma roll som centralbankschefen inom Fed, som kanske kan styra mer över räntebesluten.

Vad ger reservationen för signaler?
Jag tolkar det bara som att det finns olika sätt att se på penningpolitiken inom direktionen. Ingves har ju också alltid varit den som framhållit effekterna av skuldsättningen hos hushållen. Men blickar vi framåt och tittar på de inflationsprognoser som Riksbanken har satt upp så kan det tala för att räntehöjningen ligger väldigt långt fram i tiden.

När spår du att riksbanken börjar höja räntan igen?
Enligt vår prognos sker det i december 2015. Men då ska man ha med sig att vår inflationsprognos ligger något lägre än Riksbankens, så det är en fortsatt osäker prognos.

Vad säger du om själva räntebeskedet?
– Helt klar är det överraskande att man sänker så mycket när konjunktursignalen ändå ser så pass bra ut. Det slår fast att det bara är inflationen man kollar på just nu.

Vad blir konsekvenserna av räntesänkningen?
Det kommer leda till en tydlig kronförsvagning, vilket är rimligt. Obligationsräntorna går dessutom ner duktigt. Effekten av det blir sannolikt att vi får justera upp inflationsprognosen något. Ser man till ekonomin är det en stimulans i båda led. Svagare krona stimulerar exportindustrin och lägre räntor kommer stimulera hushållssektorn.

Vilken effekt får räntesänkningen på bostadsmarknaden?
– Sänkningen var ju större än väntat vilket innebär att bostadsräntorna lär komma ned en bit. Framförallt de rörliga men även övriga. Det har varit bra tryck i bostadsmarknaden redan som det är och trycket lär väl inte minska utan snarare lär den utvecklingen fortsätta.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets