Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Christen Ager-Hansen köper andel i anrik tidningsutgivare

2017-08-11 10:33
Foto: Universal Images Group/REX

Den norska finansmannen Christen Ager-Hansen, som numera äger gratistidningen Metro i Sverige, har via investeringsbolaget Custos köpt 5 procent av aktierna i den brittiska tidningsutgivaren Johnston Press.

Det framgick av ett flaggningsmeddelande tidigare i veckan och det rapporterar exempelvis The Telegraph.

Innehavet gör Custos till den sjätte största ägaren i det skuldtyngda Johnston Press som ger ut många lokala dagstidningar i Storbritannien och som grundades för 250 år sedan.

I dag har det brittiska bolaget skulder på 220 miljoner pund och har obligationer som förfaller 2019. Kreditvärderingsinstitut har enligt The Telegraph varnat för att det kommer att bli tufft för Johnston Press att lägga om skulderna med tanke på de tuffa villkoren på den brittiska tidningsmarknaden.

"Jag tror på bolaget och jag tror att de kan reda ut problemen med obligationen och att vi kan hjälpa till med det", säger Christen Ager-Hansen till The Telegraph.

Han säger också att det inte kommer att finnas några direkta kopplingar mellan Metro och brittiska Johnston, även om att han kan ta med idéer från det förstnämnda till den senaste investeringen.

"Jag tror inte det finns några strategiska synergier. Vi är fokuserade på att bygga upp en publik och vi vill investera tungt i brittisk media. Vi kommer att öka vår andel i Johnston", säger Christen Ager-Hansen.

Johnston Press har ett börsvärde på 15,9 miljoner pund. Aktien, som är noterad i London, har stigit sedan flaggningen blev känd på onsdagskvällen. På fredagen ligger uppgången på 14 procent under den inledande handeln.

Custos köpte Metro i Sverige från Kinnevik för cirka 50 miljoner kronor tidigare i år. Från början var finansmannen Mats Qviberg, som jobbat tillsammans med Christen Ager-Hansen i andra sammanhang, med i affären. Efter en rad kontroversiella uttalande i rollen som ny ägare till Metro valde Mats Qviberg att sälja sin andel i Custos till Christen Ager-Hansen. I slutet av maj rapporterade Svenska Dagbladet att Christen Ager-Hansen hade stora obetalda skulder och att han jagades av Kronofogdemyndigheten.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom