Cisco backade på Wall Street

New York-börserna var svaga genom hela fredagens session, en svaghet som även gällde det närmare 4-procentiga indextapp som noterades för breda S&P 500 när man ser på den gångna handelsveckan som helhet.

Svaga makroutfall, fortsatt dollarförstärkning samt oljeprisnedgångar tillhörde fredagens sentimentssänkare.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängning ned 1,2 procent till 17.245. Det bredare indexet S&P 500 var ned 1,1 procent till 2.023 medan det tekniktunga Nasdaq Composite var ned 1,5 procent till 4.928.

Tioårsräntan var 3 punkter lägre vid 2,28 procent och trettioårsräntan var 3 punkter lägre vid 3,06 procent.

Till ett redan svagt handelsdygn för råoljan adderades beskedet att antalet aktiva olje- och gasriggar i Nordamerika sammantaget minskade med 13 stycken den senaste veckan. Numera är det 943 stycken riggar som aktivt letar efter olja och gas på kontinenten, innebärande en minskning med smått ofattbara 1.387 riggar ställt mot samma vecka i fjol.

Den amerikanska WTI-råoljan sågs på 40,8 dollar fatet, ned dryga 2 procent för dagen. Oljejättarna Exxon Mobils och Chevrons aktier sågs 1,7 respektive 1,3 procent lägre.

Cisco rapporterade efter torsdagens stängning ett något bättre än väntat kvartalsresultat. Nätverksjätten vittnade dock om en svag orderingång, vilken sänker förväntningarna kring innevarande kvartalets intäkter. Cisco-aktien pressades 6,4 procent inför helgen.

Mer intressant ur ett svenskt perspektiv var dock Dagens Industris potentiella scoop som släpptes strax innan 21-tiden denna kväll: Cisco ska enligt uppgifter försöka förhandla fram ett potentiellt bud på Stockholmsnoterade telekomleverantören Ericsson.

Ericssons USA-noterade depåbevis stängde 0,1 procent lägre för dagen, men var som mest upp närmare 10 procent. Räknat jämfört med Stockholms stängning för B-aktien var depåbeviset valutajusterat som mest upp närmare 11 procent, och New York-stängningen motsvarar ungefär +1,2 procent jämfört med Stockholms stängning.

I inledningen av denna vecka meddelade Cisco och Ericsson ett omfattande strategiskt samarbete. Något sammangående talades det dock inte då om från bolagens sida.

Efter Europabörsernas stängning rapporterades det även från Bloomberg TV att tyska fordonsjätten Volkswagen nu är ute och söker efter upp till 20 miljarder euro i bryggfinansiering till följd av utsläppstest-skandalen. Volkswagens depåbevis i New York var som mest 1,6 procent lägre för fredagen, men stängde 0,7 procent högre.

För övrigt står det nu klart att Mylans uppköpsförsök i Perrigo misslyckats. Mylan kom endast över 40 procent av aktierna i sin irländska läkemedelskollega, ej tillräckligt för att fullfölja budet. För Mylans del verkar marknaden nu pusta ut då aktien rusade 13 procent. Perrigos New York-notering har samtidigt tappat 6,2 procent.

Eftermiddagens makrodata bjöd på svagare detaljhandelstillväxt än väntat mellan september och oktober.

Producentpriserna, PPI, minskade mellan samma månader oväntat med 0,4 procent. Där var marknadens förhandsförväntningar sammantaget att PPI skulle ha stigit med 0,2 procent mellan månaderna.

Vidare så byggdes USA:s industrilager på i större omfattning än väntat. Enda ljuspunkten i makroskörden var att Michigan-index indikerade starkare konsumentförtroende än väntat.

Fed-ledamoten Loretta Mester, chef för den amerikanska centralbankens Cleveland-distrikt, fastslog på fredagen att det finns starka argument för USA att börja höja styrräntan om den ekonomiska statistiken fortsätter att komma in i linje med förväntningarna. Det rapporterade Dow Jones Newswires.

Mester tillade dock senare att hon ej såg ”brådskande behov att öka räntorna tvärt” efter en första höjning.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets