Citi: Nedre gränsen för styrräntor bör elimineras

Den nedre gränsen för styrräntor kring noll procent, som finns med anledning av att kontanter är ett investeringsalternativ som ger noll procents avkastning, kan och bör elimineras, anser banken Citigroups ekonomer.

”Vi ser denna begränsning som oönskad och relativt enkel att undvika från ett tekniskt, administrativt och ekonomiskt perspektiv”, skriver Citi i en analys.

Med anledning av de kostnader som finns kopplade till att förvara kontanter ligger den nedre gränsen för styrräntorna under nollstrecket. Den senaste tidens erfarenheter från bland annat Riksbanken indikerar att gränsen visserligen kan ligga lägre än vad man tidigare har bedömt, enligt Citi. Styrräntorna kan dock troligen inte röra sig fritt ned till exempelvis minus 5 procent, noterar banken.

”Att ta bort den nedre gränsen återställer helt enkelt symmetrin i centralbankens räntesättning”, resoneras det.

Citi presenterar tre sätt för penningpolitiken att komma runt nollgränsen. Det första alternativet vore att avskaffa kontanter helt och hållet. Alternativ nummer två vore att beskatta eller räntebelägga kontanter.

Det tredje alternativet som anges är att i de situationer där styrräntan är negativ upphöra med den fasta växelkursen mellan reserver hos centralbanken och kontanter, så att det inte längre skulle vara rationellt att låna till den negativa styrräntan och investera i nollavkastande kontanter. Citi tror att detta skulle vara både praktiskt genomförbart och troligen effektivt, men ser samtidigt vissa utmaningar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco