Citi sänker gruvbolag

2016-03-21 08:50 Affärsvärlden SIX
Foto: Chris Maddaloni / TT

Citi Research sänker rekommendationen för Boliden till sälj, från tidigare köp. Riktkursen dras samtidigt ned till 114 kronor, från tidigare 134 kronor.

Det framgår av en analysuppdatering från banken.

Enligt Citi har Boliden som sedan mitten av 2014 gynnats av bland annat en stark utveckling i smält- och raffineringslönerna (TC/RC) och en svagare krona. Efter förvärvet av Kevitsa ser balansräkningen, som tidigare varit attraktiv, mindre attraktiv ut med en nettoskuld i förhållande till eget kapital på 45 procent. Citi förutspår en utspädning i kassaflöde och vinst.

Banken ser inte heller några positiva katalysatorer på kort sikt, utan bedömer det som troligt att det kommer konsensusnedgraderingar framöver gällande vinster, kassaflöden och utdelningar. Därtill kan svagare TC/RC-priser och svagare dollar tynga.

I en kommentar till Kevitsa förvärvet håller Citi med Boliden om att förvärvet är strategiskt rationellt, men samtidigt anser de att det krävs en betydande förbättring i nickelpriset - vilket Citi inte ser framför sig under 2016.

Citi har inkluderat förvärvet av Kevitsa i sin analys. Bankens nya prognos på rörelsevinsten har sänkts med 35 procent till 1,2 miljarder kronor i år och nästa år med -23 procent till 3,1 miljarder.

I förhållande till marknadskonsensus ligger Citi 66 procent lägre på rörelseresultatet i år och 34 procent lägre för nästa år.

Gällande utdelningen spår Citi en utdelning på 0,90 kronor i år, att jämföra med 3,25 kronor för 2015. För 2017 spås en utdelning med 2,50 kronor och året därpå 4,00 kronor.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom