Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Clinton och Trump vann varsin by

2016-11-08 10:48
Donald Trump och Hillary Clinton Foto: All over press

Nu är valdagen inledd i USA. Hillary Clinton och Donald Trump vann varsin by när New Hampshire-bor blev först till valurnorna. Vid midnatt, lokal tid, blev ett litet antal medborgare i tre avlägsna samhällen i delstaten New Hampshire de första att rösta.

Totalt väntas över 120 miljoner människor rösta i de 50 delstaterna och Washington DC, i sex olika tidszoner.

Vallokalernas öppettider skiljer sig åt men de öppnar i resten av landet mellan klockan 6 och 7 på morgonen och stänger mellan 19 och 20 på kvällen lokal tid (förutom i Iowa och North Dakota som håller öppet till 21). Många har röstat i förtid.

Den lilla byn Dixville Notch i New Hampshire i det östligaste hörnet av USA, inte långt från kanadensiska gränsen, är alltid först ut med att rösta. Där samlades de röstberättigade vid midnatt – i år åtta personer – flera timmar innan de flesta andra vallokaler ens öppnat.

Nancy DePalma, som arbetar på ett hotell i byn och för första gången röstar i Dixville Notch, lade sin röst på Hillary Clinton.

– Hon är en stark person och hon har rätt erfarenhet. Jag tror att hon kommer att leda det här landet i rätt riktning, säger hon till AFP.

Peter Johnson, som har röstat i byn i nästan 35 år, vädrade en oro för ett ökat inslag av populism i valet, men kommenterade att "oavsett vem som vinner så har Trump uträttat bra saker för det här landet".

Resultatet från den begränsade skaran av röster kom nästan omedelbart: Hillary Clinton fick fyra röster, Donald Trump två, Libertarianernas Gary Johnson en röst, och en handskriven röst lades på Mitt Romney, presidentkandidat för Republikanerna för fyra år sedan, rapporterar CNN.

I Millsfield intill, som också började rösta vid midnatt, blev det storseger för Trump: 16 röster mot Clintons fyra. En Millsfieldbo röstade på Bernie Sanders, som var Clintons konkurrent om att blir Demokraternas presidentkandidat. Sanders var den som vann primärvalet i delstaten.

I det tredje samhället, Hart's Location, blev det sedan en knapp seger för Clinton: 17-14.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom