Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Cloetta: Insynsförsäljning oberoende av vinstvarning

2017-09-14 16:37
Foto: Cloetta

Flera insynsförsäljningar har noterats i konfektyrbolaget Cloetta under de senaste månaderna innan torsdagens besked om vinstvarningen för det tredje kvartalet. Bolagets ir-chef Jacob Broberg avfärdar dock att de berörda personerna skulle ha haft vetskap om att Cloetta planerade att komma med en vinstvarning.

Bland personer med insynsställning i Cloetta, som sålt aktier under augusti eller september, finns Finlandschefen Ville Perho, marknadsdirektören Erwin Segers och finanschefen för Skandinavien Thomas Granelund.

Senast i raden av insynsförsäljningar finns Skandinavienchefen Lars Påhlson som så sent som i tisdags sålde 14.626 aktier för 30:70 kronor per aktie, motsvarande 0,45 miljoner kronor.

"Vad gäller Lars Påhlson få han svara själv varför han säljer aktier. I sak är det så att vi hade styrelsemöte i går och diskuterade den här saken (vinstvarningen Direkts anm). De enda som känner till att vi funderade kring att göra detta var, förutom styrelsen, vd, finansdirektör och jag", säger Jacob Broberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Finlandschefen Ville Perho sålde den 30 augusti 9.857 aktier värda knappt 0,3 miljoner kronor. Därefter uppgår hans innehav till 13.922 B-aktier enligt uppgifter på Cloettas hemsida och från ägardatabasen Holdings.

Marknadsdirektören Erwin Segers sålde den 5 september grovt sett halva sitt innehav, 12.713 B-aktier, för närmare 0,4 miljoner kronor.

Thomas Granelund, finanscchef för Skandinavien vid Cloetta, sålde den 8 september hela sitt innehav om 11.836 B-aktier.

"Thomas Granelund sade upp sig före sommaren och slutar alldeles snart. Det tror jag har en naturlig förklaring", säger Jacob Broberg.

Bakgrunden till vinstvarningen för det tredje kvartalet härrör från den brand i produktionsanläggningen i Turnhout, Belgien. Detta beskrevs av Cloetta i samband med rapporten för det andra kvartalet som "en incident i en fabrik lett till att en produktionslinje skadats, vilket har lett till att viss produktion uteblivit".

Jacob Broberg förklarade då för Nyhetsbyrån Direkt att det handlade om en dammexplosion i en belgisk fabrik, men att det åtgärdats genom att flytta produktion till andra anläggningar och genom att gå upp i skift.

I beslutsunderlaget till själva beslutet om vinstvarningen som togs i samband med onsdagens styrelsemöte i Cloetta finns ett preliminärt resultat för augusti.

"När vi fick vårt preliminära augustiresultat i början av veckan diskuterade vi det med styrelsen vad det innebär för resten av kvartalet. De som har sålt dessförinnan har inte haft tillgång till det", säger Jacob Broberg.

Jacob Broberg tillstår till att insynspersonerna "har någon form av information om hur verksamheten utvecklas såklart, men det faktum att vi skulle vinstvarna är ingenting som de överhuvudtaget har känt till".

Ni har ingen form av policy där ni säger till alla insynspersoner att det just nu är olämpligt att handla med aktien, även till de insynspersoner som kanske inte har kontroll på den frågan?

"Om man inte är i någon loggbok för något projekt eller något annat ska man fråga mig och det gör folk i allmänhet också. Om det inte är lämpligt att köpa eller sälja brukar jag säga det", säger Jacob Broberg.

Av de här cheferna har de frågat dig inför de här affärerna om de får sälja?

"Alla frågar alltid mig", säger Jacob Broberg.

Har du godkänt alla de här affärerna?

"Vi har ingen policy som innebär att jag godkänner", säger Jacob Broberg och tillägger "jag kan rekommendera det ena eller det andra".

Har du någon gång rekommenderat att de inte ska sälja, men att de sålt ändå?

"Jag vill inte kommentera exakt vad jag har sagt och gjort med mina kollegor", säger Jacob Broberg.

Du visste om alla de här affärerna innan de skedde?

"Absolut", säger Jacob Broberg.

Hur de enskilda rekommendationerna för varje berörd insynsperson såg ut inför deras försäljning vill Jacob Broberg däremot inte ge några detaljer om med hänvisning till att det berör "interna rutiner".

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom