Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

CNN: Ryska hackare kan vara bakom Qatarkrisen

2017-06-07 10:22
Foto: jbdodane / Alamy/IBL

Amerikanska utredare misstänker att ryska hackare via Qatars statliga nyhetsbyrå ska ha spridit falska nyheter, som ska ha bidragit till utfrysningen av Qatar, enligt CNN.

Grannen Förenade Arabemiraten skärper tonen, och förbjuder människor från att uttrycka sympati för landet.

CNN uppger att amerikanska säkerhetstjänster misstänker att ryska hackare tagit sig in i Qatars statliga nyhetsbyrå och där planterat en falsk nyhetsartikel som bidragit till den nuvarande krisen i regionen. USA har skickat personal från den federala polisen FBI till Qatar för att hjälpa till att utreda misstankarna.

Enligt CNN är misstanken att Ryssland försöker att skapa slitningar mellan USA och dess allierade. Qatar hyser till exempel regionens största amerikanska flygbas, en viktig bas för kampen mot terrorrörelsen IS, medan Saudiarabien, ett av de länder som nu frusit ut Qatar, också är ett av USA:s närmaste allierade.

Förutom Saudiarabien har bland annat Egypten, Förenade arabemiraten och Bahrain brutit med Qatar _ vilket bland annat innebär stängda gränser och att diplomater kallas hem.

– Allt bygger på felaktiga uppgifter och vi tror att hela krisen beror på felaktiga uppgifter, säger Qatars utrikesminister Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani till CNN, och tillägger att allt startade med den falska nyheten som hackarna låg bakom.

Saudiarabiens kung Salman och Trump talade över telefon och Trump betonade enligt Vita huset vikten av enighet mellan Gulfländerna för att terror ska kunna bekämpas.

Bara timmar före samtalet med kung Salman verkade det däremot som att Trump tyckte att de brutna förbindelserna var en god idé.

"Så skönt att se att besöket i Saudiarabien redan betalat sig", skriver han på Twitter, syftande på sitt tidigare besök i landet.

"De sade att de skulle gå hårt åt finansiering av extremism, och allt pekade mot Qatar. Kanske kommer detta att innebära början på slutet för terrorismens fasor", fortsätter han.

Qatars utrikesminister Mohammad bin Abdulrahman Al Thani säger till BBC, efter Trumps twittrande, att det inte finns några bevis för att Qatar finansierat terrorism.

Förutom att bryta de diplomatiska banden tvingas medborgare i Qatar ut från de länder som vill isolera Qatar.

Förenade Arabemiraten uppger att landet nu förbjuder människor från att uttrycka sympati för Qatar med hot om uppemot 15 års fängelse och dryga böter. Landets justitieminister Hamad Saif al-Shamsi säger till Gulf News att det även är förbjudet att ha invändningar mot den emiratiska ståndpunkten i frågan, "oavsett om det sker via sociala medier, eller någon typ av skriven, visuell eller verbal form".

Dessutom stoppas Qatar-flyg till och från Gulfländerna och Egypten. Flygbranschorganisationen IATA har uppmanat länderna att låta flygtrafiken dra igång igen, och varnar för stora störningar i den globala flygtrafiken.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom