Collector tar kreditförluster på 800 miljoner kronor

Collector har beslutat att göra en extra kreditförlustreservering om 800 miljoner kronor i samband med bokslutet för det fjärde kvartalet 2019.
Collector tar kreditförluster på 800 miljoner kronor - pengar-700_binary_6952391.jpg

Vidare meddelar bolaget en It-relaterad nedskrivning, preliminärt resultat för fjärde kvartalet 2019, en emission under första kvartalet 2020 samt en renodling av bolagets verksamhet.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Kreditförlustreservering.

Beslutet om kreditförlustreserveringen är taget med anledning av mer konservativa antaganden om framtiden samt en förändrad prisbild på andrahandsmarknaden för inkassoportföljer.

”Vi har valt att ha ett mer konservativt förhållningssätt till reserveringsgrader för förväntade kreditförluster. För att anpassa de befintliga reserveringsgraderna har styrelsen beslutat om en extra kreditförlustreservering i samband med bokslutet för det fjärde kvartalet 2019”, kommenterar vd Martin Nossman.

Enligt modellen för förväntade kreditförluster delas finansiella tillgångar in i tre steg – Presterande (Steg 1), Underpresterande (Steg 2) och Nedskrivna (Steg 3). Av de 800 miljoner kronorna är 600 miljoner hänförligt till segmentet Privat, varav 50 miljoner till Steg 2 samt 550 miljoner till Steg 3. 200 miljoner kronor är hänförligt till segmentet Företag.

It-relaterad nedskrivning

Styrelsen har även beslutat att göra en nedskrivning av aktiverade It-investeringar om 150 miljoner kronor, vilket inte påverkar bolagets kapitalbas, skriver bolaget.

It-nedskrivningen medför att avskrivningar av immateriella anläggningstillgångar förväntas minska under de kommande åren. Collector kommer även att justera principen för aktivering av It-investeringar vilket förväntas öka de rapporterade It-kostnaderna i resultaträkningen med motsvarande belopp som de minskade avskrivningarna under 2020.

Preliminärt resultat

Collector meddelar även att rörelseresultatet för det fjärde kvartalet 2019 beräknas preliminärt uppgå till cirka -670 miljoner kronor, vilket inkluderar poster av engångskaraktär om totalt cirka 810-820 miljoner kronor. Det justerade rörelseresultatet beräknas preliminärt uppgå till cirka 140-150 miljoner kronor.

För helåret 2019 förväntas vinst efter skatt uppgå till cirka 0 miljoner kronor. Resultatet är preliminärt och har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor. Bokslutskommunikén kommer att offentliggöras den 13 februari 2020.

Preliminärt förväntas den konsoliderade situationens kärnprimärkapitalrelation och totala kapitalrelation efter den extra reserveringen och It-nedskrivningen per den 31 december 2019 att uppgå till 10,4 respektive 13,3 procent. Detta innebär att gällande minimikapitalkrav om sammanlagt 8,0 procent (Pelare 1), såväl vad gäller kärnprimärkapital där kravet är 4,5 procent, som vad gäller primär- och supplementärkapital där kravet är 3,5 procent, är uppfyllt både för banken och för den konsoliderade situationen, heter det.

Även det särskilda kapitalbaskravet (Pelare 2), som för den konsoliderade situationen för närvarande uppgår till 1,2 procent, är uppfyllt efter den extra reserveringen och It-nedskrivningen. Det så kallade kombinerade buffertkravet om ytterligare 4,4 procent understigs tillfälligt både för banken och för den konsoliderade situationen men uppfylls med marginal efter att den fullt garanterade företrädesemissionen har genomförts, skriver Collector.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets