Commerzbank-analytiker orsakar ras i kursraketen

Commerzbanks analytiker Stephan Klepp - som i slutet av 2019 rönte uppmärksamhet i finanspress med en okonventionell värderingsmetod - sänkte under morgonen minibatteritillverkaren Vartas aktie, som dessförinnan rusat med runt 360 procent på Frankfurtbörsen det senaste året.
Commerzbank-analytiker orsakar ras i kursraketen - frankfurt-varta-700_binary_6983379.jpg

Kursen rasade därefter med över 20 procent.

En betydande del av det senaste årets mastiga kursrusning för Varta kom efter att den aktuella Commerzbank-analytikern dissekerat sina Apple Airpods och funnit Vartas batteri inuti lurarna – vilket ledde till riktkurs- och rekommendationslyft.

Bankens analytiker sänkte på onsdagen rekommendationen till behåll från köp, men höll samtidigt fast vid riktkursen 135 euro. Handlad kurs på onsdagen var 95 euro.

Airpods – de trådlösa hörlurarna där Vartas batteri återfanns – har varit en sällan skådad försäljningssuccé för Apple med en omsättning på motsvarande nära 60 miljarder kronor förra året. Det är en summa som analytikerkåren tycks vara eniga om kommer öka ytterligare under 2020. Bernsteins analytiker spår en fördubbling – en prognos som således förutsäger att hörlursverksamheten skulle få ett marknadsvärde i trakterna av Autolivs eller Alfa Lavals totala.

De applikationsområden där Vartas produkter kommer väl till pass utgör även utöver trådlösa hörlurar en marknad i stark tillväxt, med annalkande 5G – nästa generations höghastighetsnät som ska möjliggöra ”sakernas internet” och uppkopplade prylar som i många fall behöver minibatterier.

Fundamentalt har Vartas verksamhet radat upp succéer de senaste åren, men den senaste tiden har flera aktiva blankare dykt upp under förevändningen att flera kinesiska konkurrenter tecknat kontrakt med teknikjättar som Samsung, Sony och JBL. Dessutom har Commerzbank-analytikern nåtts av uppgifter om att Varta inte kunnat förse den brant ökande efterfrågan på småbatterier i Kina med nuvarande kapacitet.

Enligt uttalanden för Bloomberg har Varta uppmärksammat att två kinesiska producenter av så kallade myntbatterier gjort patentintrång, mot vilka den tyska tillverkaren vidtagit rättsliga åtgärder.

Trots sänkningen, som också anmärker på att, väntar sig Commerzbank samtidigt att ledningen skruvar upp prognoserna rejält vid den kommande rapporten. Kapacitetsmål för 2022 väntas justeras fram till 2020 och en guidning om 100 procents försäljningstillväxt är inte bara möjlig utan trolig, menar Commerzbank.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco