Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Commerzbank: ECB sänker räntan redan i juli

2019-06-18 13:59
ECB-chefen Mario Draghi. Foto: DPA / IBL Bildbyrå

Europeiska centralbanken, ECB, kommer troligtvis att sänka sin styrränta redan vid nästa policymöte i den 25 juli. Den bedömningen gör den tyska storbanken Commerzbank.

Deras tidigare prognos låg på en sänkning först under fjärde kvartalet.

I ett kundbrev motiverar bankens seniorekonom Michael Schubert prognosändringen med att ECB-chefen Mario Draghi tidigare på tisdagen i Sintra sagt att ytterligare penningpolitisk lättnad kommer att bli nödvändig utan en förbättring av det ekonomiska läget.

Enligt Draghi kommer ECB-rådet "de kommande veckorna" att diskutera hur penningpolitiska verktyg skulle kunna justeras.

"Med utgångspunkt i dessa uttalanden räknar vi med att depositräntan kommer att sänkas med 10 punkter redan vid nästa möte i juli (tidigare prognos: fjärde kvartalet)", skriver Commerzbanks ekonom.

Han tror att Draghi påverkats av de senaste dagarnas fall i de marknadsbaserade inflationsförväntningarna och att han därför i sitt tal underströk centralbankens villighet att agera.

"Han refererade till de fortsatta nedåtriskerna för eurozonens ekonomi och konstaterade att 'i avsaknad av en förbättring' kommer ytterligare penningpolitisk stimulans att behövas", skriver Schubert.

ECB-chefen uteslöt inga instrument. ECB skulle kunna justera sin framåtblickande guidning för styrräntorna, sänka depositräntan och skulle sedan också kunna tänka på att "lindrande åtgärder för att begränsa eventuella sidoeffekter".

Enligt Draghi har ECB och "betydande utrymme" för ett förnyat QE-program.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom