Commerzbank: Macron är ingen frälsare

2017-04-21 10:25 Direkt Affärsvärlden
Frankrikes ekonomiminister Emmanuel Macron. Foto: All over press

Vid en seger för Emmanuel Macron i det franska presidentvalet skulle det sannolikt höras en "suck av lättnad" från marknaden och europas huvudstäder. Men det råder tvivel kring om de kommer ha någon större effekt på de problem som tynger landets ekonomi. Det skriver Commerzbank i en analys som publicerades på fredagen.

Banken skriver att Emmanuel Macrons politik skulle vara en bättre respons än den i huvudsak protektionistiska linje som flera av hans motståndare företräder. Samtidigt finns det tvivel om huruvida de faktiskt skulle ha tillräcklig effekt.

Det största problemet för den franska ekonomin är enligt Commerzbank den höga arbetslösheten, framförallt bland unga. För att få bukt på den föreslår Emmanuel Macron bland annat en reform av arbetslöshetsförsäkringen, lägre skatter, mer flexibla arbetstider, större incitament för arbete samt ett investeringsprogram.

Dessa förslag är enligt Commerzbank i många fall en fortsättning av politiken som förts av sittande presidenten Francois Hollande. Vilket banken påpekar inte bör komma som någon överraskning då Emmanuel Macron låg bakom utformningen av en del av dem.

Commerzbank skriver att Emmanuel Macrons förslag inte försöker ta bort de stora hinder som finns för jobbskapande, utan bara försöker minska dem.

"Arbetslöshetsförsäkring är ett exempel: Eftersom systemet är så generöst finns det relativt litet tryck på arbetslösa att acceptera jobb. Arbetslöshetsersättning betalas ut i upp till 24 månader - en markant längre period än i Tyskland, Italien eller Storbritannien", skriver Commerzbank.

Om Emmanuel Macron vinner väntas han också stöta på motstånd i parlamentet (parlamentsvalet hålls i juni) där de stora partierna, Socialisterna och Republikanerna väntas ta en majoritet.

Valets första omgång äger rum på söndag och vallokalerna stänger klockan 19.00 ute i landet och en timme senare i större städer. Preliminära resultat kommer att släppas i media strax efter klockan 20.00 och bör ge en tydlig indikator om vilka kandidater som går vidare till andra rundan.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom